avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită lamuriri poprire
Discuție deschisă în Executare silită

lamuriri poprire

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns cat mai clar in urmatoarea speta: am un salariu net de 500 lei pe care il primesc in banca. Am primit poprire de la un executor judecatoresc si ca urmare banca mi-a blocat contul si toata suma. Am citit in codul de procedura civila art. 409 si am inteles ca trebuie sa mi se retina 1/3 din venit. As dori cateva explicatii referitoare la lit. b, al.3.
Daca am un salariu net incasat de 500 RON, mie mi se retine:
(500-335)*1/3 unde: 500 venit net incasat; 335= 1/2 din salariu min
?
adica suma oprita va fi de 55ron?
sau suma retinuta va fi de 500*1/3, adica 166 RON?

Multumesc aniticpat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:00, 28 Septembrie 2012
166 ron
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Venitul minim net pe economie e undeva la 531 lei daca nu aveti persoane in intretinere, dvs aveti mai putin si dupa mine, poprirea de 1/3 se va aplica la jumatate din 530, asta ar insemna o retinere de 88 lei. Oricum ar fi, puteti contesta , in lege nu e batut in cuie acel 1/3, ci scrie pana la 1/3
Vb intai cu executorul, faceti dovada ca in conturile blocate va intra salariul , sa dispuna eliberarea din cont a unei sume de bani, vb si cu dansul de cat e legal sa va retina. Daca nu ajungeti la o intelegere, nu lasati sa treaca 15 zile de cand v-a pus instituit poprire si faceti contestatie la executare.


Multumesc mult pentru raspunsuri. Sincer acel "166ron" nu ma multumea :) O sa vad ce se paote face, nici neplata datoriilor pentru care s-a ajuns la instituirea titlului executoriu nu s-a intamplat din rea vointa, ci din cauza diminuarii venitului.
Bine, s-ar putea ca o retinere mica din venituri sa nu-l multumeasca pe creditor si sa se indrepte si asupra bunurilor aflate in proprietatea dvs. Nu sunteti intr-o situatie buna daca aveti bunuri de valoare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprirea pe salariu alexcsandru alexcsandru Buna ziua. Daca firma unde lucrez a primit instintarea de poprire, apoi decizie de poprire,iar eu sunt angajat la 4 ore cu 400 ron,salar din care platesc ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu ContSters232561 ContSters232561 Buna seara! Am un salariat angajat cu 4 ore pe zi , avand un venit brut de 450 ron, respectiv 356 ron net(jumatate din salariu minim net pe economie). Am ... (vezi toată discuția)
Cuantum poprire salar minim net pe economie lucia horhoiu lucia horhoiu Buna ziua, Am primit o comunicare de infiintare a popririi din veniturile nete pentru un salariat care este angajat cu 2 ore si un salar net de 280 lei.Am ... (vezi toată discuția)