avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inceperea urmaririi penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inceperea urmaririi penale

Fără a dovedi vinovăţia unui angajat, angajatorul se prevalează de art. 52, alin. 1, lit. b, din Codul muncii, îi face o plângere penală neargumentată (fără a preciza care sunt vătămările de imagine sau materiale pe care angajatul le-a adus societăţii) şi îi suspendă CIM. În apărarea sa, angajatul formulează către acelaşi parchet o plângere de denunţ calomnios, argumentând cu documente oficiale ataşate şi demonstrând astfel declaraţiile mincinoase şi de rea credinţă formulate de angajator. În prima situaţie (plângerea formulată de angajator) este vorba despre o presupusă faptă care nu ar constitui gradul de pericol social al unei infracţiuni, respectiv o scrisoare de recomandare de la un fost angajator, pentru care actualul angajator nu reclamă conţinutul ei, despre care a luat relaţii, ci faptul că semnătura şi ştampila ar fi scanate, deci un fals. Pentru plângerea formulată de angajator, parchetul a dispus începerea cercetării penale de către organele judiciare, în vreme ce pentru plângerea formulată de angajat, acelaşi parchet a dispus neînceperea cercetării/urmăririi penale. Un procuror de caz se poate prevala de art. 11, CPP, dispunând NUP, numai după ce s-a pronunţat organul de cercetare judiciară sau şi din proprie iniţiativă? Oricum diferenţa de decizie a parchetului este evidentă, dar doresc să aflu şi părerea unui specialist.
Procurorul responsabil de caz initial declina responsabilitatea cercetarii in sarcina organului de politie
In raport de concluziile organului de cercetare penala ,procurorul analizeaza actiunea,coroboreaza cu probele si concluziile organului de cercetare penala si dispune masurile si actele in consecinta
Îmi pare rău, dar nu aţi înţeles întrebarea mea care era foarte clară şi am dat şi un exemplu cât se poate de elocvent. Procurorul de caz poate dispune NUP fără cercetarea efectuată de organele judiciare, aşa cum reiese din analiza art. 10 (lit. b1) şi 11, CPP?
Pentru NUP,procurorul nu se raporteaza la art 11c.p.p.deoarece urmarirea penale nu este inceputa.
Aveti aici toata procedura in aceasta situatie.
ART. 228
Începerea urmăririi penale
#M64
(1) Organul de urmărire penală sesizat în vreunul dintre modurile prevăzute la art. 221 dispune prin rezoluţie începerea urmăririi penale, când din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate nu rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzute la art. 10.
#M50
(1^1) Rezoluţia de începere a urmăririi penale va cuprinde data şi ora la care s-a dispus începerea urmăririi penale şi va fi înregistrată într-un registru special.
#M64
(2) În cazul prevăzut la art. 10 lit. b^1), organul de urmărire penală înaintează dosarul procurorului cu propunerea de a dispune, după caz, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală.
#M50

(3) *** Abrogat
(3^1) Rezoluţia de începere a urmăririi penale, emisă de organul de cercetare penală, se supune confirmării motivate a procurorului care exercită supravegherea activităţii de cercetare penală, în termen de cel mult 48 de ore de la data începerii urmăririi penale, organele de cercetare penală fiind obligate să prezinte totodată şi dosarul cauzei.
#M64
(4) Dacă din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate după primirea plângerii ori denunţului rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzute la art. 10, organul de urmărire penală înaintează procurorului actele încheiate cu propunerea de a nu se începe urmărirea penală.
#M36

(5) Dacă procurorul constată că nu sunt întrunite condiţiile arătate în alin. 4, restituie actele organului de urmărire penală, fie pentru completarea actelor premergătoare, fie pentru începerea urmăririi penale.
#M64
(6) În cazul în care procurorul este de acord cu propunerea, dispune prin rezoluţie neînceperea urmăririi penale. În situaţia în care procurorul îşi însuşeşte argumentele cuprinse în propunerea organului de cercetare penală, motivarea rezoluţiei este facultativă sau poate cuprinde doar argumente suplimentare. Copie de pe rezoluţie şi de pe propunerea organului de cercetare penală se comunică persoanei care a făcut sesizarea, precum şi, după caz, persoanei faţă de care s-au efectuat acte premergătoare. Dispoziţiile art. 245 alin. 1 lit. c^1) se aplică în mod corespunzător.
#M36

(6^1) Împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale se poate face plângere la instanţa de judecată, potrivit art. 278^1 şi următoarele.
#B
(7) Dacă ulterior se constată că nu a existat sau că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia propunerea de a nu se începe urmărirea penală, procurorul infirmă rezoluţia şi restituie actele organului de urmărire, dispunând începerea urmăririi penale.

In temeiul art.228 alin.4c.p.p si art.10 lit.b^1,organul de urmarire penala inainteaza lucrarea penala la Parchet,pentru a dispune NUP.
Si in temeiul art.228 alin.6 c.p.p.si art.10lit.b^1,procurorul poate confirma propunerea organelor de politie de NUP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie? adrian_27 adrian_27 Buna seara, Am in proprietate apartamentul nr. 1 dintr-o casa colectiva, cota parte din curtea comuna si cota parte din drumul de access. In luna mai ... (vezi toată discuția)
Actele emise de organul de cercetare penala marius29_86@yahoo.com marius29_86@yahoo.com As dori sa stiu daca organul de cercetare penala (politistul, de obicei) poate sa emita ordonante si rezolutii, sau doar procurorul poate sa le emita. Va ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala anatulba anatulba Buna ziua. Ma numesc Ana si am o problema delicata.In ziua de 12.05.2012, am lasat minorii in varsta de 8 respectiv 12 ani la socrii mei acasa pentru 2-3 ... (vezi toată discuția)