avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand pot sa imi dau demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand pot sa imi dau demisia

Buna ziua,
Firma la care lucrez m-a trimis in sa lucrez din alta tara 5 luni de zile. Pe acesta perioada stau la hotel platit de firma si imi deconteaza trei sferturi din mancare. Alte modificari nu s-au facut. Mi-au zis ca plec pentru training si sa vizitez sediu central, dar muncesc ce muncesc si in Romania. Nu am semnat nici un contract. Dupa cat timp as putea sa imi dau demisia? Ar putea sa imi tina actele sau sa imi ceara sa platesc ce am chetuit cat timp am timp am fost in alta tara?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 10 Octombrie 2012
Daca nu sunt clauze speciale in acest sens demisia se face conform Codului Muncii .
Daca aveti contract de munca incheait in Romania, va puteti da demisia oricand.
Va trebui sa respectati termenul de preaviz de demisie, care este inscris in contractul dvs. de munca (15 sau 20 de zile).

Este posibil ca angajatorul sa va faca probleme, respectiv sa nu va deconteze anumite cheltuieli, sa nu va plateasca drumul de intors acasa etc.
De principiu acest comportament nu ar fi legal, dar trebuie analizat punctual.

Este posibil si sa aveti undeva la dosarul de personal un contract cu clauza de formareprofesionala, care sa va oblige la restituirea unor cheltuieli de training daca demisionati.
Verificati acest aspect si reveniti cu detalii.

Nici partea cu decontarea a 3/4 din cheltuielile cu mancarea nu suna tocmai bine. Teoretic ar trebui sa primit diurna intr-o suma minima stabilita de lege pentru fiecare tara. Este posibil insa ca acea suma sa nu acopere toate chelt. cu mancarea :(.

Si ar mai trebui ca pentru orice delegatie mai mare de 60 de zile, angajatorul sa aiba acordul dvs. :(
Demisia va puteti da oricand .. demisia este un act de vointa unilateral nu este conditionata de un anumit termen pentru a fi depusa la angajator ...
Daca va dati demisia, doar daca angajatorul considera ca plecarea dvs. i-ar cauza prejudicii, atunci sunteti obligat sa va faceti preavizul prevazut in CIM-ul dvs. Daca va face Nota de lichidare si v-o inmaneaza sub semnatura de primire, atunci sunteti liber ca pasarea cerului.
1. Efectuarea preavizului este obligatorie pentru salariat nu numai in cazul in care s-ar aduce un prejudiciu angajatorului ...

2. Nota de lichidare nu are niciun suport juridic , intocmirea acesteia nu duce la exonerarea de raspundere a salariatului respectiv.
Incetarea raportului de munca nu are loc la intocmirea notei de lichidare , ci la data prevazuta in c.i.m.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cand se inregistreaza demisia? flo1982 flo1982 Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta cu o informatie. Mi am dat demisia in data de 15 luna aceasta, cu preaviz de 15 zile. Cand se inregistreaza aceasta ... (vezi toată discuția)
Demise cu acordul partilor In situatia in care a fost semnata cererea de demisie cu acordul partilor, insa cu mentiuni - lichidarea se va face in mom in care vor fi rezolvate anumite ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz IRLUBUCURESTI IRLUBUCURESTI BUNA SEARA! NU STIU IN CE MASURA MA PUTETI AJUTA DAR AM O INTREBARE PT. O SITUATIE IN CARE SE AFLA O PRIETENA A MEA. A LUCRAT LA O FIRMA CARE ARE 7 ANGAJATI ... (vezi toată discuția)