Sunt casatorita de 3 luni si inainte de casatorie parintii au dorit sa-mi transmita prin contract de vanzare cumparare apartamentul lor. Am ales contract de vanzare-cuparare deoarece o donatie ar fi putut fi atacata de fiul tatalui meu vitreg dintr-o casatorie anterioara, cu care nu mai tine legatura de 30 de ani de cand s-a recasatorit.
Pentru ca nu aveau la momentul acela toate documentele (cadastru, intabulare, chit electrica, administratie, etc) am facut un contract de mana cu doi martori.
Acum dorim sa obtinem o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare cumparare si sa ateste ca tranzactia s-a efectuat cu titlu oneros si inainte de data casatoriei (nu stim cum am putea sa-l contactam pe fratele meu vitreg pentru a-si da acordul la vanzare si nu vrem sa fie bun comun al sotilor).
Nu imi este clar cine pe cine trebuie sa cheme in judecata pentru a obtine acest act si cum ar trebui formulata cererea pentru a obtine rezultatul dorit (am auzit de tot felul de cazuri in care instanta a obligat vanzatorul sau cumparatorul sa se prezinte la notar pentru autentificare in loc sa dea hotarare iar parintii mei doresc neaparat ca validitatea acestui act sa fie data de instanta din motiveleprezentate mai sus).
Dvs ii dati in judecata pe parinti intrucat la momentul cand voiati sa incheiati acel act, acestia nu aveau documentatia cadastrala si de aceea nu ati mers la notar pentru autentificare. Asta nu inseamna ca nu ati fi putut (daca chiar va doreati) sa obtineti documentatia cadastrala in regim de urgenta.. Oricum v-ar fi costat mai putin decat deschiderea unui proces. Deasemeni ati fi putut incheia acel act de mana in fata notarului sub forma antecontractului de vanzare cumparare.
Inteleg ca apartamentul este bun comun al parintilor dvs. Atat timp cat tatal dvs si al fratelui vitreg este in viata, nici unul dintre copii nu are drept asupra apartamentului. Fiind in viata, parintii dvs decid de comun acord ce fac cu bunul lor propriu(apartament) , in cazul de fata au hotarat sa vi-l vanda dvs. Fie ca incheiati actul de vanzare cumparare la notar, fie ca deschideti proces , nu este nevoie sa il contactati pe fratele vitreg pentru a-i cere acordul la vanzarea apartamentului.
Daca la incheierea casatoriei ati optat pentru regimul separatiei de bunuri, parintii va pot vinde oricand apartamentul fara a deveni bun comun cu sotul indiferent de actul de mana incheiat si fara sa mai deschideti proces in care sansele nu sunt 100% in favoare hotararii pe care o doriti.
Chiar dacă dobîndirea bunului are loc după încheierea căsătoriei, atîta vreme cît este dobîndit din banii proprii ai unuia dintre soţi nu poate avea alt regim decît acela de bun propriu.
Părerea mea este aceea că puteţi încheia actul şi la notar, mai ales dacă (sper că aşa aţi procedat) aţi plătit întregul preţ la încheierea antecontractului.
Oricum, soţul poate participa şi el la autentificarea actului, în calitate de declarant, pentru a atesta că preţul a fost achitat din banii proprii ai soţiei, care urmează a dobîndi imobilul ca bun propriu.