avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Instrainare bunuri proprii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Instrainare bunuri proprii

Un apartament dobandit inaite de casatorie, se poate vinde fara acordul sotului?
Cunosc antecedente, chiar fiica mea. I-am cumparat o garsoniera, fiind necasatorita. S-a casatorit, a vandut garsoniera in timpul casatoriei si a fost chemat sotul la notar sa semneze ca este de acord cu intrainarea, mai acum vreo 10 ani. Mai este valabil si acum?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:44, 3 Decembrie 2012
Buna ziua,

Bunurile dobandite in nume propriu inainte de casatorie sunt si au fost si in Codul Familiei (acum abrogat) bunuri proprii.

Codul Familiei spunea Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobîndite înainte de încheierea căsătoriei;

Conform Codului Civil Art. 360 - Regimul bunurilor
(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

Nu vad de ce a cerut notarul sa semneze si sotul in cazul fiicei dvs.

Puteti dispune cum vreti de bunul dvs. propriu.

Succes!
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Iertati-ma dar m-ati bulversat total. Cum adica,,precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data"? Daca in timpul casatoriei, eu imi vand bunul cumparat de dinaninte de casatorie, din acei bani cumpar un alt bun, in timpul casatoriei, nu devine bun comun cu sotul? Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
SALLAY CATALINA, utilizator
Conform Art 340 lit g din Codul civil, articol care se aplica si căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil, ori de câte ori actul juridic sau faptul juridic în temeiul căruia a fost dobândit bunul intervine după această dată spune ca sunt bunuri proprii si:
bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora.

Deci, conform legii, banii obtinuti din vanzarea bunului propriu, sau bunul achizitionat in locul bunului propriu, e tot bun propriu. In practica, intr-o situatia exceptionala, precum un divort, va trebui insa dovedit cu acte ca banii respectivi ori bunul achizitionat inlocuiesc un bun propriu.

Mentionez ca Codul civil reglementeaza acum mai multe aspecte ale proprietatii asupra bunurilor detinute in timpul casatoriei, astfel ca eu m-am referit strict la ipoteza prezentata de dvs, a vanzarii unui bun propriu.

Succes!
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Bunurile proprii pot fi dobândite foarte bine atât înainte cât și după căsătorie.
De exemplu o donație făcută unuia dintre soți este bun propriu al acestuia, neintrând în masa bunurilor comune, decât dacă donatorul specifică aceasta.

Conform noului Cod civil, legea e mult mai „flexibilă” din acest punct de vedere, soții putând să opteze pentru ce regim matrimonial doresc cu privire la bunurile proprii și la bunurile comune.
este bine cand cumparati un alt bun, din banii obtinuti prin vanzarea unui bun propriu, sa stipulati in actul de vanzare cumparare, ( daca se face la notariat), ca noul bun este cumparat cu banii btinuti din vanzarea unui bun propriu.

[editat scris cu majuscule]
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Partaj. bunuri proprii conform codului familiei vi7 vi7 conform codului familiei, locuinta dinaintea casatoriei era bun propriu si nu facea obiectul partajului. Ce statut are in noul Cod Civil? Face obiectul ... (vezi toată discuția)
Locuinta bun propriu daca se vinde in timpul casatoriei....? Zechino Zechino Bună ziua, Aș avea următoarea întrebare. Înainte de a mă căsători am dobândit o locuință care este numai pe numele meu, bun propriu. Între timp ... (vezi toată discuția)
Divort, probleme cu locuinta familiei elacristina elacristina suntem casatoriti de 2o de ani.locuim in apartamentul socrilor dar acum 5 ani i-a fost donat sotului .deci apartamentul este doar al lui,al sotului. avem un ... (vezi toată discuția)