avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarcere din CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarcere din CIC

Buna ziua,
va rog un sfat la urmatoarea problema:
Pe 17 decembrie fetita mea implineste 2 ani.
1.Care este data la care trebuyie sa depun cererea de incepere a activitatii?
2.In ce data se reia activitatea ( 17 dec sau 18 dec.)?

3.Este adevarat ca angajatorul nu te poate concedia din motive ce tin de tine ca angajatat? E corect ce am extras din lege?
Mamicile care stau in C.I.C. 2 ani nu sunt protejate de OUG nr. 111/2011 – printr-o omisiune voita, se pare, pentru ca statul isi doreste astfel sa incurajeze revenirea mamicilor in campul muncii – dar sunt aparate, totusi, de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National si de Codul Muncii. Acesta precizeaza clar ca angajatorul nu poate desface contractul individual de munca timp de 6 luni de la reluarea activitatii, salariatilor care au beneficiat de C.I.C. pana la 2 ani:
“Contractul individual de munca nu poate fi desfacut din initiativa celui care angajeaza, pe motiv de necorespundere profesionala, pe o perioada de minim 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, in cazul salariatilor care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani.” CCMUNN - articolul 76 alineatul (3).

4.Daca angajatorul opteaza pentru restructurarea postului, iar postul nu poate definit pt. ca nu a existat la momnetul respectiv o organigrama sau fisa de post semnata de mine, il pot actiona in judecata ( e cam greu sa precizeze ce post a restructurat.
Cu mutumiri,

rodica
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:18, 23 Octombrie 2012
1. Cererea de reluare a activitatii o faceti cu cateva zile, o saptamana, inainte de a se termina CCC.

2. - Indemnizatia pentru CCC se plateste inclusiv pentru ziua in care copilul implineste 2 ani.
- Deci activitatea o reluati pe 18 decembrie.

3. - Incepand cu data de 01.01.2011 nu mai exista nici un CCMUNN aplicabil deci nu se mai aplica nici prevederea de care spuneti dvs.
- Acea prevedere se referea numai la concedierea pentru necorespundere profesionala nu si la celelalte feluri de concediere.
- Codul muncii nu spune nicaieri ca nu se poate concedia o persoana o perioada de timp dupa ce vine din CCC.

- Exista o prevedere in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art.2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

- Acea expresie, "cu pana la 6 luni", poate insemna si numai o zi.
- Dar dvs. ati intrat in CCC in baza OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului care nu avea nici macar aceasta prevedere.

4. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
- Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
- Daca dvs. veti considera ca ati fost concediata ilegal puteti contesta decizia de concediere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reinceperea activitatii dupa ccc popescu mihaela popescu mihaela Buna ziua, In noiembrie mi se termina concediul de crestere si inrijire a copilului de care am beneficiat timp de 2 ani. Societatea la care sunt angajata ... (vezi toată discuția)
Dupa noul cod al muncii, concediere la intoarcerea din concediu copil adrian007 adrian007 Buna ziua, Sotia mea tocmai termina concediul de 2 ani si urma sa se intoarca la munca insa a fost informata ca nu mai au nevoie de inca un om si ca o vor ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la locul de munca asboss28 asboss28 daca o femeie este in concediu de maternitate pentru cei doi ani de zile si dupa aceea vrea sa se intoarca la locul de munca avut anterior nasterii, cei de la ... (vezi toată discuția)