avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reinceperea activitatii dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reinceperea activitatii dupa CCC

Buna ziua,

In noiembrie mi se termina concediul de crestere si inrijire a copilului de care am beneficiat timp de 2 ani.
Societatea la care sunt angajata are activitate de productie si de comert, datorita datoriilor acumulate au hotarat sa treaca activitatea de productie pe alta firma si cea de comert a ramas pe firma la care sunt angajata. Mie (in concediu fiind) mi-au trimis o scrisoare prin care imi aduceau la cunostinta ca mi s-a restructurat postul dar imi ofera un alt post necorespunzator calificarii mele si mai prost retribuit. Nu am acceptat datorita faptului ca eram in concediu si va intreb acum la reinceperea activitatii imi pot face aceeasi propunere post/salarizare?
Exista o perioada de 6 luni in care nu puteau sa modifice salariul si incadrearea mai e in vigoare aceasta lege?

Va multumesc,
M
Cel mai recent răspuns: popescu mihaela , utilizator 22:42, 4 Iunie 2012
Daca postul a fost desfiintat si nu ati acceptat postul propus, veti intra in somaj
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Angajatorul va poate propune un alt loc de munca dar nu sunteti obligata sa il acceptati si atunci se recurge la concedierea dvs. (asa cum am spus mai sus).

5. - Deoarece s-a desfiintat postul dvs. si nu sunteti de acord cu noul post oferit angajatorul nu are obligatia sa va mentina postul.
- Copilul dvs. este nascut in 2010 si svs. ati intrat in CCC in baza OUG 148/2005 care nu prevede obligativitatea angajatorului de a va mentine angajata o perioada dupa terminarea CCC.
- Acea perioada de 6 luni de care vorbiti dvs. era prevazuta in CCMUNN pe anii 2007-2010 si se referea la faptul ca nu puteati fi concediata pe o perioada de 6 luni pentru necorespundere profesionala (pentru readaptarea la munca) dar puteati fi concediata pentru alte motive.
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului dupa concediu pentru cresterea copilului Maria1980 Maria1980 Buna ziua, sunt in situatia in care am dorit sa ma intorc la birou dupa 1 an si 3 luni de concediu de crestere si ingrijire copil insa mi s-a spus ca postul ... (vezi toată discuția)
Plecare in somaj dupa venirea din concediu maternal gabrriel_08 gabrriel_08 as dori sa stiu in ce conditii o pers. poate pleca direct in somaj (in caz ca permite contributiile ).dupa ce i se termina concediul maternal de 2 ani. sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizarie somaj Aurora79 Aurora79 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Eu sunt in concediul de crestere al copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani si din pacate, la firma la care ... (vezi toată discuția)