avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Inscriere in Registrul Operatorilor Intracomunitari
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Inscriere in Registrul Operatorilor Intracomunitari

Buna ziua,

Sunt traducator PFA neplatitor de TVA si pentru a colabora cu diverse birouri din UE mi s-a cerut un nr de TVA. Din cate am inteles, pentru a emite facturi pentru alte tari din UE trebuie sa urmez un alt demers, cel urmat deja pentru a deveni PFA nefiind suficient. Este obligatoriu sa ma inscriu in Registrul Operatorilor Intracomunitari si ce presupune acest lucru (unde si cui trebuie sa ma adresez, care sunt etapele pe care trebuie sa le urmez, ce formulare trebuie sa completez? e nevoie de un alt tip de factura?) De asemenea, ma intreb daca e posibil sa fiu neplatitor de TVA pentru colaborarile din Romania si platitor de TVA doar pentru operatiunile intracomunitare?

Multumesc anticipat!
Roxana
Cel mai recent răspuns: CORINACARMEN , utilizator 14:01, 31 Octombrie 2012
In Registrul operatorilor intracomunitari nu se inscriu:
-persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA normal sau special;
- persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA la cerere sau din oficiu, de catre organul fiscal;
- persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si/sau care are inscrise in cazierul judiciar infractiuni, in legatura cu oricare dintre operatiunile referitoare la livrari sau achizitii intracomunitare de bunuri si servicii.

Prin asociati si administratori se intelege asociatii si administratorii care detin minimum 5% din capitalul social al societatii. In cazul societatilor pe actiuni, inclusiv a celor in comandita pe actiuni, care au sediul activitatii economice in Romania, in vederea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, se va prezenta cazierul judiciar al administratorilor.

Contribuabilii care solicita inregistrarea in scopuri de TVA si care intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare trebuie sa solicite inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari odata cu solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...



www.avocatnet.ro/content/for...
Luand exemplul clasic al unui PFA care presteaza servicii de consultanta catre o firma din UE inregistrata in scopuri de TVA, acesta va avea obligatia inregistrarii in ROI intrucat realizeaza prestari intracomunitare de servicii. In masura in care PFA-ul este deja inregistrat in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 din Codul fiscal, acesta va trebui doar sa depuna formularul plus documentele necesare pentru inregistrarea in ROI insa nu va primi un cod aditional de TVA. Tranzactiile intracomunitare vor fi raportate pe codul de TVA existent prin depunerea decontului de TVA (cod 300) si a declaratiei recapitulative (cod 390).

In cazul in care PFA-ul nu este inregistrat in scopuri de TVA, acesta va solicita inregistrarea conform prevederilor art. 153^1 din Codul fiscal. Va obtine un cod special de inregistrare in scopuri de TVA si va avea obligatia de a depune la autoritatea fiscala un decont special de taxa (cod 301) si de asemenea declaratia recapitulativa (cod 390).

In concluzie, implicatiile fiscale in aceasta privinta sunt extrem de variate si fiecare speta/problema/tranzactie trebuie analizata individual fiind dificil de a oferi un raspuns la modul general.

[ link extern ] /

acte necesare inscrierii in ROI

Se depun la admin.locala de care apartineti:

* Cerere de înscriere în ROI, formular 095;

Descarcă formularul ANAF 095! Click AICI!

* Certificate de cazier judiciar pentru administratori, în cazul societăţilor pe acţiunişi a celor în comandită pe acţiuni (numai pentru administratori);

* Cazierele judiciare pentru administratori şi pentru asociaţii ce deţin mai mult de 5% din capitalul social pentru celelalte forme de organizare avute de societate (SRL, SNC, SCS etc);

* Dacă în caziere sunt înregistrate infracţiuni, este necesar să se justifice că nu sunt infracţiuni economice;

* Certificat constator de la Registrul Comerţuluipentru identificarea modului de deţinere a capitalului social.

.....................

copie C.I., copie CUI
dosar

[ link extern ] /

urmariti si

www.avocatnet.ro/content/art...

nu am caz de PFA...dar pot sa va ajut luni, dupa ce iintreb la ANAF....

:luck:
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Herra_, utilizator
Cred ca in situatia data cea mai buna optiune este ca P.F.A. sa se inregistreze in scopuri de T.V.A. in relatiile cu partenerii din U.E. si sa ramana neplatitoare in tara.
Multumesc!
solutia pe care o propuneti este foarte interesanta. Nu am mai auzit asa ceva de la alti contabili, desi in momentul de fata sunt in discutii tocmai pentru inscrierea in ROI.

Concret, am un PFA neplatitor de TVA, cu cod CAEN comert cu amanuntul prin intermediul internetului. Doresc sa cumpar produse din Germania pe care apoi sa le vand in tara. Pentru aceasta, evident, trebuie sa ma inscriu in ROI, deci PFA-ul va deveni platitor de TVA. Prin aceasta voi fi scutita de plata TVA-ului pentru produsele achizitionate din Germania. Totusi, fiind platitor de TVA, in tara va trebui sa aplic TVA pe factura cu care voi vinde aceste produse si...n-am facut nicio afacere :(

Dvs. sustineti ca as putea cumpara din UE fara sa platesc TVA si sa vand in tara fara sa aplic TVA, toate acestea de pe un PFA platitor de TVA? Va rog sa imi confirmati ca am inteles corect si sa-mi dati mai mutle detalii caci, repet, niciunul dintre contabilii cu care m-am sfatuit nu mi-a vorbit de aceasta varianta.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Declaratia 300 dumifilote dumifilote Buna ziua Microintreprindere, neplatitoare de TVA, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153-1, inregistrata in ROI in luna februarie, am facturat ... (vezi toată discuția)