avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Inregistrarea in Registrul Operatorilor ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari - PFA-ul trebuie declarat obligatoriu ca platitor de TVA ?

In urma incheierii unui contract de colaborare cu un partener extern ( prestare servicii ), este necesara inscrierea PFA-ului in Registrul Operatorilor Intracomunitari. PFA-ul, momentan, este declarat ca neplatitor de TVA.
Pentru inscriere in ROI, este obligatoriu sa declar PFA-ul ca platitor de TVA ?
Cel mai recent răspuns: LaurentiuPopaBrasov , utilizator 19:38, 9 Februarie 2012
Conform art. 158 indice 2 Cod fiscal "incepând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare".
Potrivit aceluiasi articol la data solicitării înregistrării în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent şi înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare, de natura celor prevăzute la alin. (1). De asemenea, persoanele înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 vor solicita înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la alin. (1), înainte de efectuarea respectivelor operaţiuni.


Multumesc frumos pentru raspuns - din pacate, tot nu am inteles daca pot ramane cu PFA-ul asa cum este acum ( l-am declarat ca neplatitor de TVA ), sau trebuie sa schimb ca fiind platitor de TVA.
Mai mentionez ca facturile pe care trebuie sa le emit pentru prestare de servicii catre o persoana juridica din UE, le emit fara TVA.
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Ramaneti neplatitor de TVA. Acest cod de TVA "in scop intracomunitar" nu va modifica deloc statutul dvs. de neplatitor de tva.
Singurele schimbari care intervin sunt:
1. Pe facturile (fara TVA) pe care le emiteti in afara veti mentiona codul ROxxx care il veti primi de la Adm. Fin. si mentiunea "VAT 0,00% Not taxable in Romania VAT registered, according to art. 153^1, Romanian Tax Code. Not taxable in Romania".
Detalii D095 aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
2. Completarea si depunerea declaratiei 390 VIES lunar, pana pe data de 25 ale lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea la extern.
Detalii D390 aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
L.C.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Multumesc frumos pentru lamurire. Va doresc o seara placuta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari roxana_c_09 roxana_c_09 Buna ziua, Sunt traducator PFA neplatitor de TVA si pentru a colabora cu diverse birouri din UE mi s-a cerut un nr de TVA. Din cate am inteles, pentru a ... (vezi toată discuția)
Facturare cu sau fara tva? inregistrare roi? gistra gistra 1) Am o firma platitoare de TVA si prestez servicii IT la o firma neplatitoare de TVA din UK. In acest caz facturez cu TVA 0, TVA 24% sau fara TVA? 2) Am un ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari roxanag roxanag Buna ziua, Noua gaselnita ANAF-REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI- -ce documnete avem nevoie? -unde se depun? - a depus cineva ? (vezi toată discuția)