avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Pot pune poze pe blog ?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Pot pune poze pe blog ?

As dori sa stiu daca este legal sa pun pozele altora pe blogul meu, poze descarcate de pe alte site-uri si bloguri, daca specific exact adresa url a pozei. Intentiile mele sunt de promovare si nu de defaimare. De aceea doresc sa dau link catre sursa . Am in vedere multe bloguri pe care le gasesc potrivite in urma cautarilor intense pe internet .
Daca nu, care este forma legala pentru a folosi acele poze ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
gev, utilizator
Cel mai recent răspuns: gev , utilizator 21:02, 29 Octombrie 2012
salut. iti vorbesc doar din experienta mea de fotograf. Din cate stiu eu este relativ ok. Ideea de baza este sa specifici sursa, asigurand astfel proprietarul de drept (ex: sursa Mediafax, Credits NASA, Prin curtoazia lui cutare). Insa pentru siguranta, este bine sa ceri acordul partii in prealabil, chiar si printr-un email.B-)
deci sa inteleg ca nu exista reglementari clare ? chiar daca pun exact adresa de unde am luat pozele, nu sunt acoperit legal ? sa cer permisiunea a sute de situri e..prea greu de gestionat si in plus nu stiu cum sa ne intelegem, eu nu stiu engleza suficient pentru asa ceva ....
Reglementari clare sunt, pt Romania, Legea drepturilor de autor si drepturilor conexe (Legea 8/1996 modificata si adaugita prin Legea 285/2004 si O.U. 123/2005). Aici vorbim de detinerea drepturilor asupra unei OPERE literare, artistice, muzicale. Am scris "opere" cu majuscule ca sa intelegi unde bat. In ziua de azi cand oricine face o poza cu telefonul sau tableta... nu te supara alea nu sunt opere. Chiar eu de ex, ce fac daca desi am investit multi bani in echipament profesional de studio, imi vad una din fotografiile de studio (adica nu mare scofala, comparativ cu o fotografie facuta de exemplu in Tibet - unde basca a mai costat si deplasarea etc etc) imi vad una din fotografii ziceam pe un blog. Ce sa fac? Chiar daca am pus in headerul pozei (EXIF) copyright-ul, nu valoreaza nimic, pt ca el nu a fost schimbat de cel care a luat poza. Nu pot sa demonstrez foarte usor ca imi apartine, doar daca am facut-o RAW nu JPEG. As putea apela la o societate internationala activand in domeniul copyright`ului de fotografie. Faza este ca trebuie sa platesti usturator pentru fiecare poza asigurata la ei si asta pentru o anumita perioada doar, dupa care reinnoiesti plata. Ce iti ofera ei...tracking. Iti urmaresc fotografia. Daca cineva o ia sa o posteze pe un blog te anunta. Tu ce poti face? Nimic, eventual ceri expres si politicos sa o stearga, intrucat tu esti autorul si nu le dai voie. Sa deschizi un proces pt asa ceva...in Romania nici o sansa. Daca insa imaginea ta a fost luata si folosita la campanii publicitare/tiparita/afisata in media...atunci da, se schimba problema, atunci se poate vorbi de un proces. Revenind...poti face ce doresti. Ia-o altfel, daca pe facebook fiecare afiseaza poze hollywoodiene cu vedete, cu Redbull Stratos, de la NASA, din al 2-lea RM. Sharing-ul este o metoda cotidiana si foarte populara, deocamdata restrictiile sunt minime. Sper ca te-a ajutat
Multumesc mult. Da, m-a ajutat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementãri postãri pe facebook vulpanelis vulpanelis Am o pagina pe facebook si as dori sa postez diverse poze pe care le gasesc pe site-uri si au legatura cu tema paginii mele.As dori si eu cateva lamuriri: 1. ... (vezi toată discuția)
Fotografii ale materialelor protejate ce drepturile de autor Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi puteti spune daca este legala folosirea unor fotografii, pe mine ma intereseaza snapshot-urile facute in Windows asupra unor program sau web ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor fotografii preluate de pe site "freeware" pschintee pschintee Buna ziua, pe site-ul meu s-a utilizat la un blog post o poza, dupa vreo luna am primit emailul de mai jos . Cum sa procedez. care ar putea sa fie dovada ... (vezi toată discuția)