avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Fotografii ale materialelor protejate ce drepturile de ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Fotografii ale materialelor protejate ce drepturile de autor

Buna ziua! Imi puteti spune daca este legala folosirea unor fotografii, pe mine ma intereseaza snapshot-urile facute in Windows asupra unor program sau web site care sunt protejate de copyright, pentru a le folosi in articole pe bloguri si site-uri. Am citit mai demult dar nu stiu daca am inteles corect ca daca un material este protejat de copyright si i se face o fotografie, drepturile de autor sunt tot ale celui ce detine copyright-ul materialului sau cel putin este necesar sa se ceara permisiunea aceluia pentru a se folosi poza. Ma puteti lamuri va rog in aceasta privinta?
Cel mai recent răspuns: Iulian81 , utilizator 17:24, 27 Iulie 2014
In anumite cazuri poate fi fair use sa le folositi, dar Diavolul se afla in detalii. Vezi [ link extern ]
In legea romana nu am gasit nimic referitor la fair use sau poate ca se traduce intr-un termen diferit
Fair use nu se traduce "utilizare corecta" ci "drept de utilizare limitat".
Este practicat in SUA si se refera la dreptul de a folosii materiale, fara permisiunea autorului, pentru comentarii, parodii, stiri, etc,
In consecinta, pentru a nu incalca drepturile de autor, folositi snap-shot-urile cu permisiunea celor care au copy-right-ul.
Un website pe internet poate fi citit din toata lumea si puteti incalca drepturile de autor conform legislatiilor altor tari. Asta cu fair use se aplica la producatorii de software americani (Microsoft, Adobe, etc.). Sigur ca pentru a da un raspuns precis trebuie stiut in ce tari are sediul producatorul de software si ce tribunal competent a fost prevazut de licenta de utilizare a softului, de ex. pentru un screenshot de soft englezesc care contine fragmente de teme de Windows drepturile de autor s-ar judeca in conformitate cu legislatiile a doua tari diferite.

Acuma pentru doua-trei screenshoturi ale unui program obisnuit nu e nimeni nebun sa se apuce sa ceara daune, dar ati intrebat daca e legal. Multe se intampla care pot constitui incalcari ale legii in n-spe tari, dar nu se apuca nimeni sa le urmareasca penal. De ex. daca pentru fiecare poza, melodie sau fragment de film ar trebui obtinuta permisiunea, ar ramane YouTube fara 90% din material. Similar pentru Facebook.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
tgeorgescu, utilizator
consider ca aceste snapshot-uri facute asupra unor programe/website in vedere folosirii pe un blog website intr-un scop neoneros-in scopul exclusiv al informarii , nu reprezinta o incalcare a dreptului de autor ci poate fi justificata de art 33 alin 2 (c) din Legea 8/1996.

Pe de alta parte, un snapshot al materializarii vizuale a unui program de calculator facut de ex cu functia print screen si postarea acestei imagini pe un blog/site in scop de discutii/infomari nu reprezinta o utilizare a drepturilor patrimoniale aferente acelui program (distribuire, import, comunicare publica, inchiriere, imprumut, radiodifuzare, retransmitere prin cablu, creare de opere derivate, reproducerea permanentă sau temporară a programului; traducere, adaptare, aranjare şi orice alte transformări aduse programului, precum şi reproducerea rezultatului acestor operaţiuni; distribuirea şi închirierea originalului programului si ale copiilor acestuia).

In cazul in care prin acele postari se prejudiciaza renumele acelui program/creatorilor, ar exista posibilitatea ca persoanele prejudiciate sa intenteze o actiune in raspundere civila delictuala.

Alte discuții în legătură

Traducere articole engleza -> romana si repostarea acestora Cristi107 Cristi107 Buna ziua, Am citit legea nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe insa tot nu m-am ales cu un raspuns clar, asa ca as vrea ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru videochat titus_steel titus_steel Buna ziua , am o intrebare preventiva sa adresez Domnilor Avocati . Sa zicem ca o persoana care lucreaza in domeniul video chat , banuiesc ca toata lumea ... (vezi toată discuția)
Forum sau facebook marfan marfan Buna ziua, Daca cineva ar vrea sa publice o carte care sa contina discutiile de pe un forum sau postarile de pe facebook cu tot cu comentariile aferente, ce ... (vezi toată discuția)