avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tulburarea linistii locatarilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tulburarea linistii locatarilor

De foarte multi ani aud discutii si citesc despre tulburarea linistii locatarilor. Toata lumea face parada si cunoaste sau recunoaste (ma refer la politie acum) doar paragraful acesta nr. 26 din Legea 61


26) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00—8,00 si 13,00—14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;


Eu nu inteleg si rog ajutor in descifrarea paragrafului 25 din Legea 61 care spune cele de mai jos:

25) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;

Daca 25 nu are precizat interval orar, atunci care e diferenta intre el si 26? Are totusi putere de lege, cind se aplica si mai ales cum? Daca stiti, lumea nu prea stie de acest articol 25.

Multumesc, o zi buna,

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Costin Savescu , utilizator 13:27, 1 Noiembrie 2012
Dispozitia legala mentionata de dvs este cunoscuta,este mai dificil a fi constatata
Problema majora consta in acea ca exista un timp diferenta de la momentul producerii zgomotului deranjator pentru locuitori si eventuala prezentare a organului de politie ,care insa nu detine autoritatea si tehnica necesara sa constate daca zgomotul se incadrezaza sau depaseste pragul fonic admis...
Masurarea valorilor zgomotelor se realizeaza cu tehnica speciala,cu aparate care nu se afla in dotarea politiei

Poluarea fonica reprezinta expunerea oamenilor sau a animalelor la sunete ale caror intensitati sunt stresante sau care afecteaza sistemul auditiv.
Dar zgomotul este mai mult decat un simplu disconfort. Reprezinta un pericol real si prezent pentru sanatatea oamenilor. Supusa la 45 decibeli de zgomot o persoana normala nu poate dormi. La 120 decibeli urechea inregistreaza durere, dar afectarea auzului incepe la un nivel mult mai mic, pe la 85 decibeli. Durata expunerii este de asemenea importanta. Exista dovezi ca in randul tinerilor americani sensibilitatea auzului scade cu fiecare an din cauza expunerii indelungate la zgomot, incluzand muzica amplificata excesiv. In afara de pierderea auzului, astfel de zgomot poate provoca lipsa somnului, iritabilitatea, indigestie, ulcer, hipertensiune, si posibil chiar boli de inima. O singura izbugnire de zgomot, cum ar fi trecerea unui camion, se stie ca poate dauna functiilor endocrine, neurologice si cardiovasculare la multi indivizi; expunerea prelungita sau frecventa la astfel de zgomot tinde sa faca acest disconfort fiziologic cronic. In plus, stresul provocat de zgomot induce o tensiune severa in viata zilnica si contribuie la producerea bolilor psihice.
Zgomotul poate avea mai multe efecte negative asupra sanatatii noastre, precum perturbari ale somnului, vorbirii si o stare generala proasta.
Personele care traiesc langa aeroport au o tensiune mai ridicata din cauza poluarii fonice, sugereaza un studiu suedez. Cercetatorii au urmarit evolutia a doua mii de barbati care locuiau pe langa un aeroport timp de zece ani.
S-a constatat ca acesti barbati au cu 19% mai multe sanse sa faca hipertensiune decat un barbat normal. Cercetatorii banuiesc ca acest lucru este cauzat de zgomotul constant care duce la o stare de stres cronica. Aceasta stare de stres duce la cresterea tensiunii arteriale. Oamenii de stiinta au tinut cont si de alti factori ca varsta barbatilor, greutatea, salariul si cat de des fac miscare. S-a observat ca acesti factori nu au schimbat in nici un fel datele si nu au dus la distrugerea legaturii dintre zgomotul avioanelor si a hipertensiunii. (S.C.)
"Unul dintre factorii negativi ai dezvoltarii urbane este un tip de poluare tot mai des intalnit si in orasul nostru: poluarea fonica.
Sunetul reprezinta o vibratie a particulelor unui mediu capabil sa produca o senzatie auditiva. Sunetul se propaga sub forma unor unde elastice numai in substante (aer, lichide si solide), dar nu se propaga in vid. In aer, viteza de propagare este de 340 m/s. Zgomotul este o suprapunere dezordonata a mai multor sunete. Este produs din surse naturale, dar mai ales antropice: utilaje, mijloace d transport, aparate, oameni. Poluarea fonica sau sonora produce stres, oboseala, diminuarea sau pierderea capacitatii auditive, instabilitate psihica, randament scazut si chiar fisurarea cladirilor sau spargerea geamurilor.
Conform Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Bucuresti, in zonele cu trafic intens, cum ar fi Piata Unirii, Universitate sau Piata Victoriei valorile de zgomot depasesc insa chiar si 70 de decibeli. Harti acustice vor fi realizate, tot in aceasta etapa, si pentru drumurile si caile ferate din sud-estul Romaniei.
Potrivit agentiei Regionale de Protectie a Mediului, anul trecut, cele mai multe sesizari cu privire la poluarea fonica au fost primite de la bucurestenii care locuiesc in apropierea barurilor, restaurantelor si discotecilor.
Concluzii pe marginea analizarii unei probleme mai putin constientizate
Unitatea de masura a intesitatii sunetelor este decibelul (db). Este o
unitate de masura relativa, avind ca baza logaritmul raportului intre
intesitatea zgomotului dat si intesitate de referinta, stabilita
conventional
ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm
si care a fost considerata ca limita de jos a sunetelor audibile de
catre om. Tinind seama de scara logaritmica, inseamna ca sunetele cu
intensitatea de 10, 20, 30 db reprezinta depasirea de 10, 100, 1000
ori a pragului inferior al intesitatii.
Omul percepe sunete cu o frecventa intre 16 si 20000 vibratii pe
secunda si cu o intensitate intre 0 si 120 db (de 10 000 000 000 000
ori peste pragul minim.) Zgomotul produs de o convorbire se situiaza
intre limitele de 30 si 60 db.
Nivelul de 20-30 decibeli este inofensiv pentru organismul uman,
acesta este fonul sonic normal.
Limita sunetului este 80 decibeli. Sunete de 130 decibeli provoaca
senzatia de durere, iar de 150 decibeli este insuportabil.
Fiecare individ interpreteaza zgomotul in mod diferit. Foarte mult
depinde de virsta, temperament, starea de sanatate, factori externi.
Poluarea sonora provoaca la nivelul organismului uman o serie intreaga
de efecte incepind cu usoare oboseli auditive pina la stari nevrotice
grave si chiar traumatisme ale organului auditiv.







Doamna Yno, dumneavoastra sunteti o comoara a acestui forum! Stiu ca nu au cum sa masoare politia decibelii dar asta da nastere la grave interpretari ale legii, fiecare dupa capul lui sau dupa experientele sale personale. Va povesteam ca sa fie tacimul complet pe linga vecinul muzical (muzica tare la 50 de ani... va dati seama cit e de nepotrivit la virsta asta sa faci asa ceva...) a mai aparut la citiva metri de blocul meu si un teren de fotbal in care zilnic sunt meciuri, competitii - tipa, zbiara, au vuvuzele, au muzica tare si comentarii ca pe stadion. Sunt complet in aer, nenorocit! Vai de fundul meu. In fiecare zi, de la 8.30 dimineata pina noaptea la 2 - 3!!! Si politia nu face nimic. Eu ce sa fac, unde sa ma duc sa nu-i mai aud?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este vreo lege care restricționată muncitorii care lucrează pe șantier să respecte o anumită lege a liniștii publice? Stormwatch Stormwatch Buna seara, In cartierul unde stau se construiește ceva, iar ei dărâmă clădirea de langa, iar blocul trepidează deja, nu ar trebui sa fie o lege ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. imi poate explica cineva legea linistii publice, va ... CosminLrp CosminLrp Buna ziua. Imi poate explica cineva legea linistii publice, va rog? Am un vecin care asculta muzica ceva mai tare si e destul de deranjant. Vreau sa vad ce e ... (vezi toată discuția)
Liniste duminica Niclilidoru Niclilidoru De ce nu exista program de liniste diferit pentru zilele de sambata si duminica???? Inainte duminica era zi de odihna... Acum nu mai exista asa ceva!!!??? (vezi toată discuția)