avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Jumatate de apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Jumatate de apartament

Am cumparat cu cineva un apartament in 2009,l-am platit integral,am locuit cateva luni impreuna,nefiind casatoriti dupa care ne-am despartit, unul a ramas in apartament ,si unul a plecat .Dupa mai multe incercari de a face ceva cu apartamentul ,persoana care a ramas nu vrea sa-l vanda ,spunand ca ,nu are bani si nici chiar daca ar avea nu si-ar vinde partea ,pentru ca ,din spusele lui juridic nu se poate face nimic si ca legea nu-l poate obliga sa vanda sau sa plece din apartament.Actele apartamentului in original sunt la mine dar totusi nu pot face nimic.Ce ma sfatuiti?Eu pot gasi o persoana sa-mi vand partea?
Am mai auzit ,ca ar trebui sa-mi plateasca chirie(nu stiu exact ,daca e corect ce spun) pentru ca sta acolo ,dar totusi nu avem facut un contract de inchiriere.
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: pinkpanter , utilizator 12:37, 1 Noiembrie 2012
daca in contractul de vanzare cumpare al imobilului nu figurati impreuna ca dobanditori in cote parti asa cum a pus banul jos fiecare din cei doi (adica sa scrie ca de ex dvs aveti 5/8 si celalat 3/8 sau...50% fiecare), dvs nu aveti decat un drept de creanta daca ati contrbuit la plata ratelor cu care a fost achizitionata casa de catre partea adversa. Rationametul functioneaza si invers. Explicati mai aanuntit speta dvs pt alte raspunsuri mai pertinente.
da, va puteti vinde partea daca figurati in contract pe post de coproprietar si evident daca gasiti un cumparator dornic sa se inhame la acest jug in locul dvs. daca doar ati contribuit la plata catorva rate din credit....atunci nu aveti nici un dreptde proprietate asupra imobillului
Daca ati cumparat pe cote parti, puteti vinde oricand partea dvs, mai ales ca e platit apartamentul si e liber de sarcini.
Daca nu gasiti client care sa cumpere doar cota dvs, va adresati instantei pt a cere iesirea din indiviziune, asa o sa constate si persoana ca din contra, instanta o poate obliga sa vanda daca nu va poate plati partea si nici dvs nu doriti apartamentul.
Daca va impiedica sa folositi bunul, da, puteti cere despagubiri constand in echivalentul lipsei de folosinta.
Multumesc frumos de raspunsuri.
Cred ca ma simt mai bine acum avand in vedere situatia si mai ales ca persoana cealalata e sigura ca nu pot face nimic.Dar ,avand in vedere, ca in contract scrie 1/2 cota parte pentru fiecare ,si ca apartamentul a fost achitat cu banii cash fostului proprietar si bancii in decursul a doi ani atunci nu mai sunt indoieli.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort/partaj Johnny81 Johnny81 Buna ziua! Eu detin o jumatate dintr-o treime al unui apartament. Sora mea la fel. Tatal nostru 2/3. Totul in urma succesiunii de pe urma mamei noastre. ... (vezi toată discuția)
Vanzare certificat de mostenitor sau de drept litigios AngelaSerban AngelaSerban Sunt, impreuna cu sora mea, mostenitoarea a doua aprtamente pt. care am certificat de mostenitor. Nu ne-am inteles niciodata. Acum suntem intr-un blocaj pe ... (vezi toată discuția)
Vreau să cumpăr de la bunica un apartament în 5 rate anuale. cum trebuie să facem actul astfel încât să figurez ca proprietar înainte de achita toată suma? Almitza Almitza Bunica mea,unic proprietar a unui apartament,doreste sa mi-l vanda cu act vanzare-cumparare. Eu ma angajez sa ii dau banii in cinci rate anuale timp de 5 ani. ... (vezi toată discuția)