avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort/partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort/partaj

Buna ziua!

Eu detin o jumatate dintr-o treime al unui apartament.
Sora mea la fel. Tatal nostru 2/3. Totul in urma succesiunii de pe urma mamei noastre. Aceasta succesiune a avut loc in urma cu 12 ani.

Sora mea este casatorita de mai mult de 5 ani si va divorta.

Sotul ei are vreun drept sau poate invoca vreun drept asupra jumatatii de o treime a sorei mele?

Poate sora si tatal meu sa imi vanda sau sa imi doneze partile lor? Poate fi donatia contestata sau are aceeasi putere ca si contractul de vanz - cump.?

Pot ei vinde sau dona partile lor catre un copil de 5 ani?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Johnny81 , utilizator 01:27, 2 Iulie 2013
Sotul surorii nu are dreptul la cota din mostenire a surorii dvs pt ca e bunul ei propriu, nu devine comun indiferent de cati ani de casatorie au.
De ce v-ar dona sau vinde sora dvs, asa doreste ea ?
Atat sora cat si tatal dvs, pot face ce doresc cu cota lor, pot vinde sau dona cui vor.
Prin donatie nu pot incalca rezerva succesorala a mostenitorilor, adica tatal nu va poate dona tot ce are pt ca sora dvs e mostenitor rezervatar, iar sora nu va poate dona daac prin donatie incalca rezerva fiului ei. Rezerva succesorala e de jumatate din cat ar mosteni pe cale legala.



Sora mea nu are copii.
Ce ati exemplificat mai sus este doar in cazul donarii sau si in cazul vanzarii cumpararii?

Dar tatal imi poate dona sau vinde mie cele 2 treimi pe care le detine si astfel eu voi avea:

- 1/2 din 1/3 + celelalte 2/3
- si sora mea ramane doar cu jumatatea din 1/3 ???

rezerva succesorala este valabila doar in cazul donarii sau si in cazul vanzarii - cumpararii?

Multumesc!
Vanzarea asta de care vorbiti e cu bani? Aveti sa platiti partea asta din imobil tatalui? Sau ne facem ca vindem si tot donatie e?
Pai doar nu va fi vanduta cu 1 leu nu? Din cate stiu, poate gresesc, este un pret minim la care se poate face tranzactia in functie de zona in care este incadrat imobilul!

Sa zicem ca imi vinde cele doua treimi, cu 10.000 nu se poate? Vor mai trebui platite si actele notariale si impozitul?

Dar tot as vrea sa stiu care sunt diferentele intre vanzare cumparare si donatie.
Cum care sunt diferentele ? Daca sora va vinde, inseamna ca platiti un pret pe acel bun, dvs veti plati actele notariale, iar sora impozit pe tranzactie.
Donatie- va da fara bani, veti plati dvs sau cum va intelegeti actele notariale, sora nu plateste impozit fiind ruda de gradul 2 cu dvs. De rezerva se tine cont cand e vb de donatie.

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
Cum poate sora mea dovedi ca a cumparat partea mamei noastre din casa - exista un act de vanzare cumparare, dar banii s-au dat ? Anca Ionescu Anca Ionescu Suntem 2 surori; dupa moartea ultimului parinte - mama - am vrut sa facem succesiune si sora mea a zis ca mama i-a vandut mai demult partea ei dupa succesiunea ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)