avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amendã contravenþionalã pentru refuz legitimare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amendã contravenþionalã pentru refuz legitimare

Buna ziua ,va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema.Am iesit la magazin intr-o dimineata si cainele partenerului meu a iesit cu mine, e rasa chow-chow ,nu e rasa periculoasa. Niciodata nu a trebuit sa poarte botnita,Cainele nu e al meu e al partenerului meu.Un domn imbracat in politist s-a apropiat de mine si s-a prezentat fara ca el sa-mi prezinte un act de legitimare, si mi-a cerut sa ii dau buletinul .Eu am refuzat , a venit dupa mine in casa scari ,pe palier , si pana la usa. Acolo m-a intimidat spunandu-mi ca imi face proces pentru ca am fost obraznica si ca am refuzat sa -i prezint buletinul.Pana la urma i-am prezentat cartea de identitate mi-a- scris datelel in carnetul lui, spunandu-mi ca o sa fiu sanctionata .ptr neprezentare de act Va rog sa -mi spuneti daca este legal acet lucru si cat poate fi sanctiunea.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:10, 11 Noiembrie 2012
Avand in vedere ca organul de politie ,dupa discutie a staruit in a va solicita documente de identitate,este posibil ca acesta sa materializeze interesul de incheiere proces verbal contraventie
In situatia in care veti primi proces verbal de contraventie,aveti dreptul,daca apreciati util si necesar sa formulati plangere contraventionala impotriva acestuia in termen de 15 zile de la comunicare
Da, puteti contesta procesul verbal daca veti primi. Motive se gasesc.
Fapta este prevăzută la art. 3, pct. 31 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Potrivit art. 4 din acelaşi act normativ, amenda contravenţională care poate fi aplicată este de la 100 lei la 500 lei. Dispoziţiile Legii nr. 61/1991 se întregesc cu prevederile OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu excepţia dispoziţiilor privind plata a jumătate din minimul amenzii. Puteţi citi actul normativ accesând link-ul de mai jos:
[ link extern ] /
Art. 3
Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
.......................
31) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
.......................

Art. 4
(1) Contravenţiile prevăzute la art. 3 se sancţionează după cum urmează:
a) cu amendă de la 100 lei la 500 lei, cele prevăzute la pct. 3), 4), 11), 14), 17), 18), 22), 31), 33) şi 34);
........................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se desfãºoarã un proces având ca obiect plângere contravenþionalã? laszlorobert laszlorobert Buna ziua,as dori sa-mi datiun raspuns in urmatoarea problema.In decembrie am iesit pana la magazin sicainele nostru de rasa chow-chow a iesit dupa mine in ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala pentru presupuse injurii (legea nr. 61/1991) AsdLaw AsdLaw Buna ziua! In decursul serii trecute, un politist comunitar, trecand pe langa grupul in care eram, a avut impresia total eronata ca a fost injurat.ulterior ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala caine fara lesa alexandrupetrisor alexandrupetrisor Buna ziua. Am si eu o mare problema. Am primit o amenda contraventionala pentru ca am fost in parcul din Sebastian cu cainele meu (metis rottweiler) M-am ... (vezi toată discuția)