avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea handicapului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea handicapului

Buna ziua. Sunt o persoana cu handicap, accentuat si permanent. Am astm. Legat de aceasta as avea mai multe intrebari. Sunt de multi ani asa si as vrea sa stiu in primul rand daca, in afara de cei 200 lei pensie de handicap pe care ii primesc lunar si de faptul ca, daca imi pun pe masina semnul specific, beneficiez de locul de parcare rezervat noua, MAI AM SI ALTE DREPTURI? Sunt casatorita si bunurile, casa, masina sunt comune cu sotul meu, e adevarat ca am putea sa nu platim impozit? Sau sa nu platim telefonul fix la RDS? E adevarat ca pot lua un credit de la banca fara dobanda? ca daca imi schim masina nu platesc taxa de inmatriculare la o noua masina? De unde aflu eu toate acestea? Imi puteti spune voi? MUltumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 14:39, 10 Decembrie 2012

Facilitati fiscale

Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:

•scutire de la plata impozitului pe cladire si teren;
•scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului;
•scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora;
•scutire de la plata taxei hoteliere.
Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat in baza unui contract privind angajamentul de plata a dobanzii pentru achizitionarea unui singur autovehicul si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului, dar si cu conditia ca valoarea creditului sa nu depaseasca 10.000 de euro, iar returnarea creditului sa nu depaseasca 10 ani. In cazul achizitionarii de autovehicule adaptate pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depasi 20.000 de euro, iar perioada de rambursare este de 15 ani.

www.avocatnet.ro/content/art...

Pentru mai multe informatii cititi legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Parcurgeti L nr 448/2006 republicata
Referitor la facilitatile fiscale aferent autoturism ce apartine unei persoane cu dizabilitate,
atentie,facilitatile se acorda numai daca RAR accepta adaptarea tehnica la autoturism si daca completeaza rubrica B a cartii de identitate
Pentru autoturismul detinut de persoana cu handicap autoritatea fiscala este obligata sa dispuna de facilitatea scutirii de la plata impozitului aferent auto
Puteti beneficia de acordare de credit a carei dobanda se suporta de catre directia de protectie sociala locala
Referitor la schimbarea masinii si beneficierea scutirii de prima inmatriculare ,aceasta facilitate este conditionata de existenta adaptarii pe autoturism -adaptare care sa fie agreata si completata de RAR in evidente
oare ce insemana taxa hoteliera? si impozitul pe cladiri si masina , se paote ca sotul meu daca merge la primarie sa-l plateasca sa ia si o copie dupa certificatul meu de handicap si sa nu-l mai plateasca? Dar primaria nu are in evidneta persoanele cu handicap?, caci asa cum sunt eu, ma gandesc ca mai sunt si altii care nu stiu de aceste drepturi si se duc si platesc...
art.279 Codul Fiscal
(1) Taxa hotelieră se calculează prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unităţile de cazare.

Unele unitati de cazare evidentiaza separat in factura aceasta taxa hoteliera, nu o includ in pretul camerei.Ca persoana cu dizabilitati sunteti scutita de la aceasta taxa in cazul cazarii la un hotel, pensiune(daca acea unitate plateste acaesta taxa).
In ceea ce priveste a 2-a dvs intrebare, cu regret va anunt ca traim in Romania, unde unitatile administrativ-teritoariale nu sunt foarte interesate sa-si actualizeze anumite baze de date...ca urmare trebuie sa-i instiintati dvs ca sunteti persoana cu dizabilitati, atatsand o copie a certificatului de incadrare in grda de handicap la cererea pe care o veti adresa primariei in vederea scutirii de la plata impozitului pe cladire/masina.
multumesc pentru raspunsul concis si direct

Alte discuții în legătură

Scutire ompozit persoana cu handicap jetli jetli Buna ziua! Sunt persoana cu handicap grav, fac hemodializa si spondilita cu poliartrita. Intrebarea este daca trebuie sa platesc impozit pe autoturism, ... (vezi toată discuția)
Impozit persoana cu handicap iustinian 13 iustinian 13 As dorii sa stiu daca o persoana cu handicap grav - tatal meu, beneficiaza de scutire la plata impozitului pe casa, terenul aferent casei si teren arabil in ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit teren si cladire chivudana chivudana Tatal meu are certificat de handicap gradul 1 grav. Si pensionat cu pensie de munca. As dori sa stiu daca este scutit de impozit pe terenul si cladirea casei ... (vezi toată discuția)