avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Scutire ompozit persoana cu handicap
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Scutire ompozit persoana cu handicap

Buna ziua!
Sunt persoana cu handicap grav, fac hemodializa si spondilita cu poliartrita. Intrebarea este daca trebuie sa platesc impozit pe autoturism, deoarece cei de la Primarie mi-au spus ca daca nu am masina modificata nu sunt scutit de la taxa pe impozit. Precizez ca eu am platit taxa de inmatriculare la masina in 2008 destul de mult tot pentru ca nu era modificata pentru handicap. Eu nu as avea deocamdata nevoie de nici o modificare la comenzile masinii, deoarece ma descurc si cu picioarele si cu mainile (daca stau jos) - nu pot merge, insa sa aps pedale pot fara probleme.
Va rog daca imi puteti confirma/infirma ceea ce au spus cei de la Primarie referitor la plata impozitului pe masina.
Pot beneficia si de o reducere a politei RCA? (deci masina nu e modificata, este o masina normala)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 22:49, 7 Iunie 2012
Nu beneficiati de nici o scutire de la plata impozitului pe masina dar puteti beneficia de reducere la RCA.
uita-te in legea 448/2006 si acolo vezi vedea daca esti scutit sau nu la impozitul pe masina

Art. 27. - (1) Persoanele adulte cu handicap grav şi accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achiziţionarea unui singur mijloc de transport şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului.
(2) Beneficiază de prevederile alin. (1) şi familia sau persoana care are în îngrijire cel puţin un copil cu handicap grav ori accentuat.
Art. 28. - Persoanele cu handicap, deţinătoare de autoturisme adaptate handicapului, precum şi persoanele care le au în îngrijire beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 29. - Sumele aferente dreptului prevăzut la art. 28 se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Daca autoturismul nu este inregistrat si omologat de catre RAR ca detinand adaptare tehnica necesara pentru a fi condusa pe drumurile publice de persoana cu dizabilitate,nu beneficiati de facilitatea fiscala prevazuta de art 26 din L nr 448/2006
adresati intrebarea aici : [ link extern ] /

cu raspunsul lor mergeti la Primarie.

Persoanele cu handicap si anume cele cu handicap locomotor sunt scutite la plata impozitului auto si numai pentru acel mijloac de transport care este adaptat handicapului.

Prevedere legala: Legea 448/2006-republicata(M.Of.1/2008):

"Art. 26.Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale:
scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren

-scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;
-scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora
-scutire de la plata taxei hoteliere "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Handicap accentuat costi_mbd costi_mbd =D> Va multumesc mult pentru toate raspunsurile pe care mi le-ati dat pana acum, sunteti de un real ajutor.....va mai intreb insa pentru o persoana cu handicap ... (vezi toată discuția)
Certificat boala cu handicap grad accentuat utilizatoare utilizatoare Buna ziua, cine cunoaste respectivele legi ,imi poate raspunde si mie,va rog: pot inscrie masina pe numele copilului minor posesor al unui asemenea ... (vezi toată discuția)
Impozite si taxe locale bratu nicolae bratu nicolae Buna ziua, as dori sa va adresez o intrebare.Un contribuabil proprietar al unui autoturism poate fi scutit de taxa asupra mijlocului de transport in baza ... (vezi toată discuția)