avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata contributiilor sociale la pensie si sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata contributiilor sociale la pensie si sanatate

Buna ziua, va rog , as dori niste detalii:in situatia in care nu mai sunt angajata si nu beneficiez nici de somaj ce dari trebuie sa platesc si unde pentru a putea beneficia de asigurarile sociale (vechime in munca), si de sanatate, cui trebuie sa ma adresez?

Multumesc,


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:46, 13 Noiembrie 2012
Pentru contributia la pensie mergeti la casa de pensii de care apartineti si faceti un contract de asigurat si veti plati 232 lei lunar. Sa aveti la dumneavoastra o copie dupa buletin.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
george-neagu, moderator
Puteti sa va asigurati la pensii si sanatate, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.

1) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

2) - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte de asigurare in sistemul de sanatate si in sistemul public de pensii misaaa misaaa buna seara, as dori sa stiu care este suma lunara pt. un simplu asigurat : la casa de pensii si casa de sanatate? se pot incheia contracte ca si simplu ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale andrei20041 andrei20041 Buna ziua, Nu mai lucrez de cateva luni dar as vrea sa stiu cum se procedeaza pentru a plati contributiile sociale, ma referb la cele pentru pensie si ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in sistemul public de pensii mateiurodica mateiurodica Daca nu am stagiul de cotizare necesar pentru pensie anticipata partial pot plati din mina contributia la pensie si sanatate pina la indeplinirea stagiului si ... (vezi toată discuția)