avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nelamuriri divort si partaj- unul dintre soti plecat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nelamuriri divort si partaj- unul dintre soti plecat din tara

Buna ziua,

as avea o intrebare , conf. noului cod civil am inteles ca divortul se poate pronunta si administrativ (cand nu sunt copii minori !?) , adica la starea civila sau chiar la un notar public , corect ??!!
in aceasta idee , daca suntem amandoi de acord cu desfacerea casatoriei dar unul este plecat din tara (adik fosta sotie) cum se poate proceda in aceasta situatie , ma refer la calea administrativa ?!
partajul se poate face doar la un notar , cu intelegerea partilor ??

multumesc pentru sfaturi !
sotia trebuie sa dea procura speciala unei persoane in acest sens, la consulatul romaniei din statul respectiv.

partajul prin acord - atat la notar, cat si la instanta sau la un mediator
ok, am inteles ,aceasta procura poate sa-mi fie facuta chiar mie , intrucat ea nu mai are pe nimeni prin Ro ?!
la partaj se poate proceda la fel ??
multumesc frumos pentru raspunsuri

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.6 din Regulament
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Procura este utila doar pentru depunerea cererii de divort. Notarul/ofiterul de stare civila va da un termen de 30 de zile la expirarea caruia sotii trebuie sa se prezinte personal (vedeti art. 376 C.civ.)
Pentru partaj este suficienta o procura speciala.
@IUSmar-ok, am inteles ,......., deci trebuie sa se prezinte personal !?
multumesc frumos !

@alv84 -ok, am inteles domnule avocat ,......., am luat legatura cu ea (ffind plecata din tara de 2 ani) , mi-a spus ca nu-mi trimite nici o procura ,........, asa ca am o intrebare ,........, TOTUSI NU POT DA DIVORT DE EA , fara ca ea sa fie aici ,....., specific ca am destule argumente pentru acest lucru ,......., unul din ele fiind ca efectiv m-a lasat bolnav (destul de grav) in casa si-a plecat fara nici un fel de regret , ca sa nu mai vorbesc de celalat aspect cu infidelitatea !
va multumesc !

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 si pct.2.6 din Regulament
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Puteti divorta pe cale judecatoreasca, sens in care veti promova actiunea de divort si veti proba ca exista motive temenice pentru desfacerea casatoriei ( inscrisuri , martori).
Sotia dvs. poate mandata ( prin procura speciala) un avocat sau o alta persoana care nu este avocat, dar in nici un caz pe dvs. sotul ei.
Sotia dvs. va putea fi reprezentata in procesul de divort numai in masura in care aceasta va putea depune dovezi ale resedintei din tara pe al carei teritoriu se afla.
In privinta partajului de bunuri comune, procesul este unul pe cat de costisitor pe atat de complex, astfel ca inainte de a-l promova este bine sa va informati cu privire la costuri, probe si durata.

Alte discuții în legătură

Divort prin acordul partilor ileana1 ileana1 am o prietena plecata in Anglia,sotul ei este tot acolo;nu mai sunt impreuna,stau de ceva vreme separat;nu au copii,nu au bunuri de impartit.Vor sa ... (vezi toată discuția)
Divort conf. art. 38^1- legea 202/25.10.2010 boghi102006 boghi102006 Am dori sa stim (eu si sotia) daca la depunerea cererii de divort la ofiterul starii civile atasam o declaratie facuta in fata unui notar prin care specificam ... (vezi toată discuția)
Proces divort florin iulian florin iulian Va rog sa-mi dati niste informatii cu privire la un proces de divort ce se va judeca in aceasta luna. Se cere desfacerea casatoriei de catre unul dintre ... (vezi toată discuția)