avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neadaptarea vitezei la conditiile de drum
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neadaptarea vitezei la conditiile de drum

Buna seara,poate ma ajuta cineva va rog cu ceva informatii...
Joi dimineata ma deplasam pe un drum judetean cu o autoutilitara in spate la alte doua auto. care mergeau cu o viteza constanta ( in jur de 60 km/h sa zic).Afara era ceata si mazga pe jos.Cand am ajuns intr-o panta,in apropierea unei curbe (linie continua) cele doua auto au franat brusc(nu stiu exact motivul) moment in care am franat si eu.Am derapat spre stanga traversand banda de contrasens si iesind in afara drumului.Din sens opus venea un autoturism care in mod normal daca isi continua directia si viteza nu se intampla nimic,dar acesta probabil s-a speriat sau nu era atent, si a tras brusc dreapta de volan lovindu-se de un mal de pamant si ajungand in apropierea masinii mele. Mentionez ca nu a avut loc nici un contact fizic intre cele 2 auto.Acel cetatean a sunat la politie si la fata locului s-a prezentat un sef de post dintr-un sat din apropiere cu care acest domn se cunostea.Pe seful de post nu l-a intereseat nici conditiile producerii evenimentului,nici urme de franare,absolut nimic.Dupa ce a dat cateva telefoane cerand sfaturi cum sa actioneze,(in timp ce ma ameninta ca imi suspenda permisul) am fost dus la sectie unde mi-a fost testata alcoolemia.Am dat si eu si celalalt domn declaratii ( in care nu am aproximat foarte bine distantele si mai mult am ascultat de politist care imi spunea ca mai mult de 15 m intre mine si celalalt auto pe banda de circulatie nu avea cum sa fie ) dupa care mi s-a intocmit Proces Verbal pentru neadaptarea vitezei la conditiile de drum dar in care scria si ca "soferul a derapat moment in care auto din contrasens incercand sa-l evite si virand de volan s-a lovit...etc" ( 420 ron amenda + 6 pct penalizare), Nu mi s-a parut normal pentru ca nu am avut nici un contact fizic cu acesta ( nici RCA nu aveam cum sa dau) si nu am vrut sa semnez PV moment in care Agentul de politie a incercat prin alte telefoane sa ma mai incadreze si la altele spunandu-mi ca imi mai scrie inca un proces verbal.Mentionez ca adresa de pe CI si dupa permisul de conducere nu mai este valabila ptr ca am vandut acel apartament si nu am apucat sa ma duc sa le refac.Acum nu stiu cum sa procedez pentru ca acel PV va trebui sa vina prin posta.Agentul l-a sfatuit pe celalalt sofer sa ma dea in judecata pe cale civila pentru a plati pagubele.Daca cineva imi poate spune ce pot face as fi foarte recunoscator.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 09:07, 7 Decembrie 2012
Daca am inteles bine ca nu aveati asigurare RCA valabila, atunci va trebui sa platiti din propriul buzunar valoarea reparatiilor. Politistul nu l-a sfatuit cum trebuie pe pagubit, pentru ca trebuia sa il trimita sa deschida dosar la FPVS, iar ulterior cei de la FPVS recuperau de la dumneavoastra despagubirea platita.
In mod evident dumneavoastra sunteti vinovat de producerea accidentului si procesul verbal este corect.
Din punctul dumneavoastra de vedere, daca intrati pe contrasens si masina din celalalt sens iese in decor pentru a evita un impact direct, nu sunteti vinovat pentru ca nu a avut loc un contact? Sunteti in eroare.
Va sfatuiesc sa va intelegeti pe cale amiabila cu pagubitul, pentru ca o sa ajungeti sa platiti si dobanzi si cheltuieli de judecata in caz contrar.
Multumesc pentru raspuns.Eu am asigurare RCA Valabila dar politistii si cineva de la asigurari mi-au spus atunci ca atat timp cat nu exista contact fizic,nu se poate folosi acest RCA....acum nici eu nu stiu ce sa mai fac...Masina e a companiei si atta eu cat si firma, am fost de acord sa dam asigurarea....dar daca politia a zis ca nu se poate..m-am ales cu acea amenda si cam atat momentan..
In primul rand trebuie stabilit de catre un expert daca a avut loc sau nu un impact intre cele doua autoturisme. Daca nu a avut loc impactul fiecare conducator este vinovat de avarierea propriului autoturism si va suporta reparatia autoturismului propriu.. Daca a avut loc impactul trebuie stabilit vinovatul si, implicit, modalitatea de despagubire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu daune materiale si victime ranite usor Bora Irina Bora Irina Acum 2 sapt s-a petrecut urmatorul accident: Pe un carosabil umed, soferul autoturismului in care ma aflam a trecut de pe banda 2 pe banda 1, moment in care a ... (vezi toată discuția)
Patrunderea pe contrasens in timpul procesului de franare tiberiu1977 tiberiu1977 Masina condusa de mine a patruns pe contrasens in timpul procesului de franare. Procesul de franare este unul inertial in care conducatorul auto nu are ... (vezi toată discuția)
Accident rutier din culpa Robka Robka Buna ziua, Am fost implicat intr-un accident rutier in urmatoarele conditii: - ma deplasam pe banda 1 de mers - un sofer de pe banda 2 a schimbat brusc ... (vezi toată discuția)