avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie handicap

Buna seara!In cazul unui copil mic sub 2 ani cu handicap gr 2 ,daca mama este in CIC pana la implinirea varstei de 2 ani cu o indemnizatie de 600 lei + 200 lei alocatia mai poate primi si alti bani pt handicap sau nu??mamei i s-a spus de catre cei de la asistenta sociala ca nu beneficiaza de nici un ajutor banesc pe perioada cat este in CIC,este adevarat???este vorba de acea indemnizatie pt copil cu handicap in jur de 400 lei sau cam asa ceva.Va rog sa imi spuneti de ce drepturi beneficiaza copilul drepturi banesti sau asistent personal cand si cum se procedeaza.:((:((:((
Cel mai recent răspuns: blareanabel , utilizator 11:48, 9 Decembrie 2012
Art. 51. C.Mun
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

In baza certificatului de incadrare in grad de handicap, mama poate solicita angajatorului prelungirea suspendarii contractului individual de munca pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.Pe aceasta perioada , de la 2 la 3 ani, mama beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului 600 lei, in cazul dvs, + 200 le alocatia pentru copil.Dupa implinirea acestei varste, doar pentru copilul incadrat in grad de handicap grav parintele poate beneficia de indemnizatie de insotitor in cuantum de 500 lei+ dublul alocatie pentru copil, care dupa varsta de 3 ani este de 42 lei.
Pentru incadrari in alte categorii de handicap, accentuat mediu sau usor , nu se acorda indemnizatie de insotitor. Doar un buget complementar si dublul alocatiei, respectiv 84 lei.
Daca, dupa varsta de 3 ani copilul dvs va mai fi incadrat intr-o categorie de handicap, va recomand sa cititi legea 448/2006.Acolo gasiti toate informatiile necesare(drepturi/facilitati)
pentru persoanele cu dizabilitati.
Va multumesc!
Din OUG privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.

(4) In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea activitatii in perioada de pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 7 ani.

(5) Pe perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si (2) se aplica corespunzator prevederile art. 21 si 22.

(6) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. a) si b), conditiile de acordare a concediului pentru ingrijirea copilului se considera indeplinite indiferent care dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) a beneficiat de concediul pentru cresterea copilului.


Va multumesc!In sfarsit am inteles beneficiaza de prelungirea CIC de la 2 la 3 ani deocamdata,in continuare v-a vedea care v-a fi evolutia copilului.:luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil bolnav mamy_gabi mamy_gabi Buna seara. Sunt mama unei fetite cu handicap mediu in varsta de 2,6 ani si as vrea sa stiu daca mai pot sa-mi prelungesc concediu crestere copil dupa varsta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cu handicap de la 3 la 7 ani dianamitru dianamitru am o prietena care are o fetita de 3 anisori, impliniti in seara de revelion. fetita este incadrata in caz de handicap grav de cand era mica. prietena mea imi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie handicap copil ionam_2002 ionam_2002 Buna ziua, Fetita mea are 5 ani, impliniti luna trecuta si de cateva zile am descoperit, dupa mai multe investigatii, ca are intoleranţa la lactoză - ... (vezi toată discuția)