avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Desfiintare firma in timpul CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Desfiintare firma in timpul CCC

Buna ziua,

filiala la care am lucrat pana sa intru in concediu de crestere a copilului se va inchide iar operatiunile vor fi predate unui importator. Cei de la firma ne-au oferit posibilitatea sa primim o "indemnizatie egala cu 3 salarii brute din care se vor deduce taxele si impozitele aferente" in schimbul demisiei cu articolul 55 lit b sau sa fim "transferati" catre importator care va decide daca are sau nu nevoie de noi (din surse neoficiale am aflat ca nu are).
Va cer ajutorul pentru a gasi cea mai buna solutie pentru mine.
Din cate am citit daca primesc o astfel de indemnizatie suspusa impozitului pe venit mi se va suspenda indemnizatia CCC definitiv, deci sa aplic politica strutului si sa iau indemnizatia asta si atat nu e convenabil.
Am mai citit ca as putea cere eu suspendarea CCC atat la Primarie cat si la angajator, as primi indemnizatia, mi-as da demisia, m-as angaja la firma unui prieten ca sa beneficiez de somaj si/sau concediu medical cand termin CCC iar apoi pot sa reintru in CCC. Actele pentru a reintra in CCC trebuie sa mi le completeze tot filiala la care am lucrat nu firma prietenului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:13, 15 Ianuarie 2013
1. De cate ori in timpul CCC veti obtine venituri salariale se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.

2. - In cazul in care inceteaza obtinerea de venituri salariale se reia plata indemnizatiei pentru CCC.
- Nu trebuie sa faceti alt dosar ci trebuie sa duceti la Primarie dovada ca nu mai aveti venituri din salarii si sa completati cererea de reluare in plata a indemnizatiei pentru CCC.
As mai avea doua intrebari:
1.nu ar trebui sa ma duc la Primarie sa cer suspendarea CCC...aceasta se va face automat?

2. dovada ca nu mai am venituri din salarii in cazul asta, este demisia si cererea catre al doilea angajator de suspendare a contractului individual de munca pentru intrarea in CCC?
1. Va duceti la Primarie, cu o copie dupa contractul individual de munca (CIM) si solicitati suspendarea indemnizatiei pentru CCC.

2. Dovada ca nu mai aveti venituri din salarii este decizia angajatorului de incetare a CIM.
oh...situatia este foarte complicata.... cei de la firma mi-au spus ca pentru a primi indemnizatia cu plati compensatorii si banii pe zilele de concediu neefectuate trebuie sa lucrez minim o zi, adica astazi sa fac cererea de suspendare a CCC si maine sa imi dau demisia pentru ca altfel ei nu ma pot inregistra in sistem si nu pot completa declaratia 112. Am fost si am intrebat la Primarie si mi s-a spus ca in acest caz se arhiveaza dosarul si trebuie sa fac un nou dosar pe care trebuie sa il depun la ei cu toate actele unui dosar normal + adeverinta de la somaj ca nu iau somaj, copie dupa decizia de CCC, demisie. Mi s-a spus ca daca nu depun un alt dosar si se va descoperi mai tarziu ca am obtinut timp de o zi venituri de natura salariala imi vor cere banii inapoi pe toata perioada de la ziua in care am obtinut venituri pana la sfarsitul perioade CCC pentru ca nu mai iau bani legal . Mi se pare atat de absurd mai ales ca veniturile mele de dinainte de nasterea copilului raman neschimbate... Ar exista pasaje din lege care sa ma ajute sa nu fac din nou dosarul ci sa duc doar cererea de suspendarea a CCC si reluare a acttivitatii si demisia???
1. Nu au dreptate nici angajatorul nici Primaria.

2. Nu aveti nevoie dvs. de texte de lege care sa va dea dreptate ci ei sa va dovedeasca, cu texte de lege, ca se procedeaza asa cum spun ei.

3. - Pe timpul cat sunteti in CCC sunteti tot salariata acelei unitati numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu dar puteti sa primiti salarii compensatorii si compensarea in bani a CO cuvenit si neefectuat care nu sunt venituri din munca prestata in timpul CCC.
- Daca angajatorul nu stie cum sa procedeze in acte este problema lui si sa intrebe pe altii care se pricep mai bine (se poate trece persoana dvs. fie in acelasi stat de plata cu ceilalti salariati fie pe un stat de plata suplimentar).

4. - Primaria nu are dreptate cand spune ca daca suspendati plata indemnizatiei pentru CCC trebuie sa faceti alte acte, deoarece acele acte se refera tot la perioada celor 12 luni premergatoare nasterii copilului.

- Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

- in OUG 111/2010 nu spune ca se face un alt dosar cu alta adeverinta de fiecare data cand se suspenda sau se reia plata indemnizatiei pentru CCC.


Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt. concediu de maternitate alexandraluiza alexandraluiza Buna ziua, Ma numesc Luiza. Sunt in prezent in concediu de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, mai exact copilul meu implineste 2 ani pe ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala la clinica privata pe per concediului de crestere al copilului sau concediului fara plata MihaielaB MihaielaB Buna ziua, Ca angajata la o firma privata, beneficiez de abonament medical la o clinica privata. Pentru acest beneficiu, lunar, platesc impozitul din ... (vezi toată discuția)
Revenire la munca din ccc Elena.1980 Elena.1980 Buna ziua, In prezent beneficiez de concediul pentru cresterea copilului pe o perioada de 2 ani, termin acest concediu in februarie 2014, in acest concediu am ... (vezi toată discuția)