avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pt. concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pt. concediu de maternitate

Buna ziua,
Ma numesc Luiza. Sunt in prezent in concediu de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, mai exact copilul meu implineste 2 ani pe 12martie 2015. Imi doresc inca un copil dar ma intereseaza cum calculez indemnizatia de crestere copil.
Ce luna trebuie sa iau in considerare ca data de incepere a muncii? Cu o luna inainte de 12 martie 2015, adica la 1 an si 11 luni?
Cum calculez indemnizatia?
85% din veniturile din ultimele 12 luni?
sau iau aceeasi indemnizatie daca se naste inainte de 12martie2015
sau se calculeaza si cu concediu pre-post natal ?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
alexandraluiza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:43, 9 Septembrie 2014
1. In cazul in care al doiea copil se naste inainte de a se termina concediul crestere copil pentru primul copil (CCC1) veti trece din CCC1 direct in CCC2 si veti avea aceeasi indemnizatie pentru CCC2.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a benficia de CCC atunci, fie ca intra sau nu o luna in CCC, dvs. trebuie sa reluati activitatea incepand cu data de 12 februarie 2015.

2. In cazul in care al doilea copil se va naste dupa data de 12 martie 2015 atunci procedati asa cum ati procedat si in cazul CCC1:
- intrati mai intai in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal);
- apoi intrati in CCC2.

3. In acest al doilea caz indemnziatia poate fi mai mica deoarece se iau in calcul 85% din indemnizatia pentru CCC1.

4. Sunt foarte multe de spus asa ca ar fi bine sa cititi si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Va multumesc mult pentru raspuns. Am in continuare o alta situatie la firma la care lucrez si va rog sa ma ajutati cu inca un raspuns.
Sunt in concediu de crestere copil pana in 2015 februarie asa cum mi-ati spus, insa firma la care lucrez se retrage de pe piata romaneasca in septembrie 2014.
Am fost deja oficial instiintata de acest lucru si ca beneficiem de 4 salarii compensatorii. Va rog sa-mi raspundeti daca conform legii primesc si eu aceste plati compensatorii si cand le voi primii: in septembrie 2014 cand inchid magazinul sau cand termin eu concediul de crestere copil.
Va multumesc!!
1. Daca firma se inchide dvs. veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. - Imediat dupa ce primiti decizia de concediere va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca atunci sunteti inca in CCC).
- Find inregistrata la Agentia de Somaj veti putea beneficia apoi de CCC2 (despre acaesta mai discutam atunci).

3. - Cat sunteti in CCC aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat si sunteti tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
- In aceasta situatie puteti beneficia de plati compensatorii, la data concedierii ca toti ceilalti salariati.
- Trebuie insa sa vedeti si ce prevede Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii sau Regulamentul intern al unitatii in legatura cu modul de acordare a platilor compensatorii in caz de concediere a unei persoane aflate in CCC.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...
(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu. Prevederile se aplica si in cazul consilierilor locali.

5. Asadar puteti primi platile compensatorii si inainte de a se termina CCC, fara sa vi se suspende plata indemnizatiei pentru CCC.
As mai avea cateva intrebari daca ma puteti ajuta:
Am primit raspunsul din partea firmei ca voi primii si eu salariile compensatorii.
Va rog sa-mi spuneti daca suma primita va intra in calculul indemnizatiei CCC2?
In jurul datei de15.01.2015 eu trebui sa intru in concediu prenatal sau raman in concediul CCC pana la data de 12.02.2015 cand intru in somaj.
Daca intru in concediu prenatal trebuie sa prezint la somaj concediul medical de la medic?

Sper sa nu fiu foarte insistenta si cu multumirile de rigoare astept cu nerabdare raspunsul dvs.




1. Salariile compensatorii sunt venituri de natura salariala si sunt impozabile asa ca se pot lua in calculul indemnizatiei pentru CCC2.

2. In timp ce sunteti in CCC1 nu puteti beneficia si de concediu de maternitate pentru al doilea copil.

3. Dupa ce va concediaza va inregistrati la Agentia de Somaj, chiar daca atunci sunteti inca in CCC1.

4. - Ramenti in CCC1 pana la 12.02.2015 apoi intrati in somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC2 o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20^1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere al doilea copil ralfo ralfo Buna ziua! Am urmatorul caz: sunt in concediu crestere copil (2 ani), copilul face doi ani pe 12.02.2015. Incepand cu data de 12.01.2015 ar trebui sa intre in ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie pt ccc2 + realizare venituri concediu medical/prenatal ??? english_teacher english_teacher Buna ziua, Sunt in CCC pana pe data de 24 martie 2016 adica pana la implinirea varstei copilului de 1an si 11 luni.Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc ... (vezi toată discuția)
Plata concediului maternitate babanina babanina Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 6-a,mai exact in saptamana 25 de sarcina.Dupa calculele mele as putea intra in prenatal incepand cu 7 februarie 2016,data ... (vezi toată discuția)