avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... NOUL MOD DE AVIZARE A EXPERTIZEI JUDICIARE DE ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

NOUL MOD DE AVIZARE A EXPERTIZEI JUDICIARE DE SPECIALITATE TOPOGRAFIE , GEODEZIE SI CADASTRU.

Proiect de act normativ privind Regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara.
Propunerile si observatiile se pot face la adresa de e-mail office@ancpi.ro, pana la data de 14.01.2013
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 20:31, 2 Ianuarie 2013
DACA SUNTETI EXPERT TEHNIC JUDICIAR DE SPECIALITATE TOPOGRAFIE , GEODEZIE SI CADASTRU, AVOCATI CONSILIERI JURIDICI, MEDIATORI, ETC. PAREREA, OPINIA, DUMNEAVOASTRA CONTEAZA.
Asteptam pareri , opinii pana pe data de 11.01.2013

Capitolul V
5.4. Dispozitii privind avizarea tehnică a expertizelor judiciare efectuate de experţii judiciari în specializarea topografie, geodezie şi cadastru

Art. 281. - (1) Agenţia Naţională, prin oficiile teritoriale, avizează tehnic, exclusiv cu privire la corectitudinea datelor topografice, expertizele judiciare efectuate de către experţii judiciari în specializarea topografie, geodezie şi cadastru.
(2) Avizarea tehnică a expertizelor judiciare prevăzute de Legea nr.7/1996 a cadastrului şi a publicității imobiliare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se face la solicitarea instanţei de judecată care a dispus efectuarea expertizei.
(3) În cazul cererilor prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri care ţine loc de act autentic de înstrăinare a unor bunuri imobile, dacă instanţa de judecată va dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare, aceasta va fi avizată de către oficiul teritorial.

Art. 282. (1) Avizarea tehnică a expertizei judiciare constă în recepţia tehnică a planului de amplasament şi delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei, în conformitate cu dispoziţiile cu privire la recepţia lucrarilor de specialitate din prezentul regulament..
(2) Planul de amplasament şi delimitare a imobilului se întocmeşte în sistemul naţional de proiecție.
(3) Planul de amplasament este însoţit de următoarele documente:
a) memoriul tehnic, prin care se descrie lucrarea efectuată;
b) planul de încadrare în zonă, în care este individualizat imobilul;
c) extrasul de carte funciară pentru informare, dacă imobilul este înregistrat în cartea funciară;
d) copia adresei, a încheierii instanţei de judecată sau, după caz, a altor documente din care rezultă numirea expertului şi identificarea imobilului care face obiectul expertizei.

Art. 283. Recepţia tehnică a planului de amplasament şi delimitare a imobilului se realizează, fără a se atribui număr cadastral, prin analizarea:
a) conţinutului topografic al acestuia;
b) metodelor şi mijloacelor de măsurare;
c) încadrării acestuia în sistem naţional de proiecţie;
d) determinării suprafeţei imobilului.

Art. 284. (1) Planul de amplasament şi delimitare a imobilului se întocmeşte potrivit prevederilor prezentului regulament.
(2) Răspunderea pentru corectitudinea întocmirii planului de amplasament şi delimitare şi corespondenţa acestuia cu realitatea din teren, revine expertului judiciar, care este obligat să execute măsurătorile la teren.
(3) Planul de amplasament şi delimitare a imobilului se întocmeşte în format analogic şi digital în fişiere .dxf şi .cpxml.
(4) Elementele din fişierul .cpxml care nu sunt determinabile la momentul întocmirii expertizei, întrucât depind de soluţionarea litigiului, se completează ulterior de către oficiul teritorial, potrivit celor rezultate din cuprinsul hotărârii judecătoreşti irevocabile în temeiul căreia se solicită intabularea în cartea funciară.

Art. 285. (1) Competenţa recepţiei planului de amplasament şi delimitare revine oficiului teritorial în a cărui rază de activitate este situat imobilul ce face obiectul expertizei.
(2) Planurile de amplasament şi delimitare recepţionate cu privire la corectitudinea datelor topografice utilizate sunt salvate într-o bază de date grafică distinctă „Recepţii expertize tehnice judiciare”.

Art. 286. (1) Recepţia se finalizează prin întocmirea procesului verbal de recepţie, în care se consemnează admiterea sau respingerea recepţiei planului de amplasament şi delimitare, conform dispoziţiilor cu privire la recepţia lucrarilor de specialitate din prezentul regulament.
(2) Procesul verbal de recepţie va fi însoţit obligatoriu de planul de amplasament şi delimitare al imobilului care face obiectul expertizei judiciare.
(3) În cazul admiterii, pe planul de amplasament şi delimitare se aplică parafa şi semnătura inspectorului.
(4) Planul de amplasament şi delimitare se întocmeşte în numărul de exemplare necesar comunicării către părţile din proces, plus un exemplar pentru instanţă şi unul pentru oficiul teritorial.
(5) În procesul verbal de recepţie se face menţiune despre:
a) conţinutul şi corectitudinea datelor topografice;
b) datele folosite, planuri parcelare, planuri topografice, documentaţii cadastrale, comparativ cu cele din baza de date a
oficiului teritorial;
c) amplasamentul şi vecinătăţile imobilului, existenţa eventualelor suprapuneri, prin menţionarea acestora pe planul de
amplasament şi delimitare.

Art. 287. (1) Avizarea tehnică a expertizei judiciare, constând în recepţia tehnică efectuată în condiţiile prezentului regulament, este scutită de la plata tarifelor.
(2) Experţii judiciari pot solicita oficiului sau biroului teritorial, în baza documentelor din care rezultă numirea acestora şi identificarea imobilului care face obiectul expertizei, cu scutire de la plata tarifelor, următoarele date şi documente:
a) coordonatele punctelor aflate pe limita de proprietate pentru imobilele înregistrate în sistemul informatic de cadastru şi carte funciară, pentru imobilul în cauză, precum şi pentru cele limitrofe imobilului în cauză;
b) planul de încadrare în zonă;
c) extrasul de plan parcelar recepţionat de oficiul teritorial sau, după caz, extrasul de plan cadastral de carte funciară;
d) extrasul de carte funciară pentru informare, dacă imobilul este înscris în cartea funciară;
e) actele care au stat la baza înscrierii în cartea funciară a imobilelor în cauză;
f) extras de pe ortofotoplan, pentru imobilul în cauză, precum şi pentru cele limitrofe imobilului în cauză;
g) copii ale altor documente, necesare şi în strânsă legătură cu efectuarea expertizei judiciare, nominalizate de către expert.

Art. 288. Termenele privind recepţia planului de amplasament şi delimitare a imobilului, precum şi cele privind furnizarea de date şi documente sunt stabilite prin Ordinul directorului general privind stabilirea termenelor de prestare a serviciilor furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi unităţile sale subordonate.

Art. 289. În aplicarea prevederilor prezentului regulament, în cadrul oficiilor şi al birourilor teritoriale se va stabili un program special de lucru cu experţii judiciari, în urma consultării cu biroul de expertize local. Programul de lucru cu experţii judiciari va fi publicat pe pagina de internet a oficiului teritorial.

Art. 290. În vederea efectuării înscrierii în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară conform Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a imobilului care a făcut obiectul litigiului în care s-a dispus expertiza judiciară, planul de amplasament şi delimitare pentru care s-a admis recepţia în condiţiile prezentului regulament ţine locul documentaţiei cadastrale după pronunţarea hotărârii judecătoreşti irevocabile. Atribuirea numărului cadastral se face de către OCPI, după verificarea corespondenței cu realitatea din teren, dacă situația tehnico – juridică a imobilului nu a fost modificată prin înregistrări ulterioare avizării tehnice a expertizei judiciare.
Acest nou proect de avizare tehnica a expertizelor tehnice judiciare, ar facei parte integranta dintr-un Ordin al ANCPI care prin continutul sau modifica actualul act normativ publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 715/2011 in baza - Ordinului Ministerului Justitiei nr. 1882/C/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie.


Prin acest proiect ce este pus in dezbatere publica intr-o perioada cu foarte multe zile libere ( sarbatorile de iarna) pentru intrega populatie a Romaniei, se mai si ignora tehnica judiciara de elaborare a unor acte normative prin aceea ca nu se respecta Legea 7/1996 - citez.
"art. 4 lietra l) avizează tehnic expertizele efectuate de către experţii judiciari în specialitatea topografie, geodezie şi cadastru cu privire la corectitudinea datelor topografice utilizate, la solicitarea instanţelor de judecată.
Avizele menţionate mai sus vor fi date de oficiul teritorial în baza unui regulament comun, elaborat de Agenţia Naţională şi Ministerul Justiţiei".
Interventie moderator

Timp de 30 de minute dupa ce publicati un mesaj, aveti posibilitatea sa-l editati - sa adaugati sau sa corectati textul deja publicat daca dvs. considerati ca este cazul. Va rog sa nu mai postati mesaje consecutive cat timp puteti folosi functia Editeaza, multumesc pentru intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTITIEI Ordin nr. 1882/C din 12 septembrie 2011 AGENTIA NATIONALA DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA Ordin nr. 1.044.364 din 19 septembrie 2011 ... (vezi toată discuția)
Memoriu semnat de 111 experti tehnici judiciari topo-cadastru 10 iulie 2011 Mirela Dorina Bogatu Mirela Dorina Bogatu MEMORIU Cu privire la continutul “REFERATULUI DE APROBARE” emis de ANCPI si MINISTERUL JUSTITIEI prin ........– SECRETAR DE STAT si ... (vezi toată discuția)