avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ccm aplicabil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ccm aplicabil

Imi puteti spune va rog daca acest CONTRACT COLECTIV DE MUNCA nr. 59.382 din 3 decembrie 2012 la nivel de grup de unitati al Ministerului Sanatatii si unitatilor din subordine pe anul 2012 care poate fi gasit aici [ link extern ] ,
se aplica si unei aflate in subordinea consiliului local, sau doar unitatilor din anexa 10?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 15 Ianuarie 2013
Numai unitatilor mentionate in Anexa 10 la contract , este aplicabil acel ccm.
Avem urmatoarea situatie:
Exista un ccm pe unitate incheiat in iulie 2011. In interiorul acestuia la un articol scrie ca este valabil pana la 31 decembrie 2011, iar la un alt articol scrie astfel:" Daca niciuna dintre partile semnatare nu denunta acest contract cu 30 de zile inainte de expirare acesta se prelungeste cu un an"
In legea 40/2011 scrie astfel :
(1) Contractele colective de munca si actele aditionale incheiate in intervalul de la data intrarii in vigoare a prezentei legi si pana la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durata de valabilitate care sa depaseasca 31 decembrie 2011.
Dupa aceasta data, contractele colective de munca si actele aditionale se vor incheia pe durate stabilite prin legea speciala. (2) Contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
Intrebare: Este valabil un astfel de ccm pe unitate ?
poate el fi atacat in instanta si cine o poate face?
Nu mai este valabil acel contract colectiv de munca .. textul de lege este imperativ, astfel incat partile nu pot deroga de la el.

Parile contractante pot ataca in instanta acest ccm ....
Multumesc! Un membru al sindicatului semnatar poate ataca acel ccm?
Parerea mea este ca da ...

Art. 267 C.mun.
Pot fi părţi în conflictele de muncă:
a) salariaţii, precum şi orice altă persoană titulară a unui drept sau a unei obligaţii în temeiul prezentului cod, al altor legi sau al contractelor colective de muncă;
.......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata contract colectiv de munca say say Daca durata CCM la nivel de grup de unitati al unui minister este pana la 31.12.2011, la nivel de unitate aflata in coordonarea acelui minister se poate ... (vezi toată discuția)
Ccm negociere coca_lb coca_lb Daca am 21 salariati din care 2 suspendati pt ccc mai trebuie deschisa negocierea pt CCM unitate? (vezi toată discuția)
Valabilitate ccu negociat dupa intrarea in vigoare a legilor 40 si 62 per 2011! zemanova zemanova Buna, am o mare nedumerire in legatura cu valabilitatea acestor contracte colective pe unitate, negociate recent si care deja au inserate prevederile noului ... (vezi toată discuția)