avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calculare pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calculare pensie anticipata partiala

Buna ziua .Nascuta 04.1957
31 ani vechime in munca din care
9 ani la spital ca asistenta medicala 1982-1991,
-- in invatamant din 1991 si pana in prezent cu definitivat dat in 1994
--1998 grad didactic 2
-- in 2009 grad didactic I.As dori sa stiu cand pot iesi la pensie si ca ce suma ar reveni ca pensie .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:13, 6 August 2013
-Limita de varsta la 60 de ani si 9 luni.
-Pensie anticipata sau anticipata partiala la 55 de ani si 9 luni.
-Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 38 de ani si 9 luni,fara stagiu asimilat.
-Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala cu penalizare este de 30 de ani si 9 luni,fara stagiu asimilat.
-Penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.Pentru 5 ani(60 de luni)de anticipare,penalizarea este de 45%.
Asupra cuantumului pensiei,nu cred ca va poate raspunde cineva.
Pensia limita de varsta vi s-ar cuveni din ianuarie 2018.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala din aceasta luna, deoarece aveti stagiul complet de cotizare realizat (30 de ani si 9 luni). Dar, pentru ca sunt 5 ani de anticipare, pensia va avea penalizare de 45% (0,75% x 60 luni). Aceasta penalizare se mentine pe toata durata celor 5 ani.
In ianuarie 2018 se va trece la pensia limita de varsta din oficiu, penalizarea va fi anulata.
Pensia nu poate fi calculata fara a sti veniturile realizate pe intreaga perioada lucrata.
Ati putea sa mergeti la casa de pensii cu dosarul intocmit cu toate actele necesare si sa solicitati o consultatie referitor la dosar. Va hotarati dupa aceea daca il depuneti sau nu.
Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti cu privire la pensia anticipata partiala. Mama mea este nascuta pe 03.10.1957. a fost la casa de pensii sa se intereseze cand poate iesi la pensie. I s-a raspuns ca are stagiu de cotizare complet, vechime suficienta pentru anticipat, insa abia peste un an implineste varsta minima necesara , beneficiaza de reducere cu 4 ani a varstei, pentru munca in conditii de grupa II. I se aproba pensie anticipa partiala, insa m-ar interesa care ar fi penalizarea, si la ce varsta se recalculeaza pensia, la 63 ani, la 60 ani si 11 luni conform anexei 5, sau la implinirea varstei pentru pensionare anticipata?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ca sa putem raspunde trebuie sa ne precizati care este stagiul de cotizare (vechimea in munca) si cat a lucrat in grupa a II-a de munca.
Conditia de varsta pentru pensie anticipata,sau anticipata partiala este de 55 de ani si 11 luni(03/09/2013).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 38 de ani si 11 luni,fara stagiul asimilat.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 30 de ani si 11 luni,fara stagiul asimilat.

Legea 263/2010

Art. 62


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).


Art. 65


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;



c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar





Daca beneficiaza de reducerea varstei cu 4 ani,datorila lucrului in grupele superioare de munca,penalizarea la momentul 03/11/2013 va fi de 9%.
Penalizarea se mentine pana la implinirea varstei de 56 de ani si 11 luni(60 si 11 luni-4 ani).

Alte discuții în legătură

Pensionarea anticipata Florenta30 Florenta30 va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la pensie anticipata ( la 30.11.2014)avand in vedere urmatoarele date : data nasterii 30.09.1958, data activitatii ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata stanescuileana stanescuileana Sunt nascuta in anul 1957 - luna august -11 .Vechimea in munca este de 26 ani ( aprox ) .Am 5 ani de facultate la zi ! Beneficiez de pensie anticipata de orice ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata stefana85 stefana85 sunt nascuta in noiembrie 1957 am lucrat 19 ani si 6 luni in grupa 1 si un an grupa 2 si plus 9 luni somaj.cand pot iesi la pensie de drept sau anticipat! (vezi toată discuția)