avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1372 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil

Va rog, am nevoie de un sfat.
Suntem amandoi de acord sa divortam, amiabil, avem un copil major (a implinit recent 18 ani) si nu dorim sa facem partaj (cel putin in acest moment).
Care este modalitatea/procedura de divort? Ce trebuie facut?
Daca copilul este major, se mai pune problema custodiei? Dar a pensiei alimentare? (e inca la liceu)
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 22:53, 11 Februarie 2009
Dispozitiile art. 613 pct. 1 Codul de procedura civila dau posibilitatea desfacerii casatoriei prin acord mutual, primul termen de judecata fiind la cel putin 60 zile de la data introducerii cererii si se termina la prima zi de infatisare cand pertile trebuie sa fie de acord cu privire la desfacerea casatoriei. Un alt aspect ar fi ca cererea trebuie introdusa la judecatorie, personal de ambii soti. In ceea ce priveste pensia de intretinere aceasta poate fi solicitata doar de copilul major si daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea lor, dar nu mai tarziu de 25 de ani.

Av. Gheorghe Alexandru
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordurilor ambilor soti , daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- pana la data cererii de divort a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei;
- nu exista copii minori rezultati din casatorie.
În cazul în care cererea de divorţ se întemeiază pe acordul părţilor, ea va fi semnată de ambii soţi. Acestia trebuie sa se prezinte in vederea sesizarii instantei competente la presedinte, care va verifica existenta consimtamantului. Existenţa consimţământului valabil al soţilor condiţionează atât promovarea cererii de despărţire cât şi finalizarea procesuală a acţiunii civile prin pronunţarea hotărârii pe temeiul acordului de voinţă. Atunci când este cazul, în acţiunea de divorţ, soţii vor stabili şi modalităţile în care au convenit să fie soluţionate cererile accesorii divorţului.
Hotararea care se pronunta este definitiva si irevocabila in ce priveste divortul.
In legatura cu pensia de intretinere pentru copilul major care urmeaza o forma de invatamant, acesta trebuie sa faca cererea in nume propriu.
va dau eu o reteta care o folosesc adesea si imi iese cu succes:
unul dintre soti il da in judecata pe celalat, iar la primul termen vine celalalt sot (paratul) si spune ca este deacord cu divortul si atunci se pronunta divortul imediat.
de mentionat ca daca urmati ac. "retzeta" care este un divort prin acord mascat, nu veti avea un termen de impacare de 60 zile, primul termen fiind mult mai repede.
consultati un avocat, macar sa va indrume pasii si sa va conceapa actiunea.

av. vasilescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort horodni horodni In cazul in care ambii soti sunt de acord sa divorteze si exista un copil major ca rezultat al casatoriei, care este cea mai simpla modalitate de divort ? ... (vezi toată discuția)
Divortul de comun acord camelia mitroi camelia mitroi Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, cum se procedeaza in cazul unui divort in care ambii soti sunt de acord cu acesta. Ce acte trebuie semnate, cum se acorda ... (vezi toată discuția)
Procedura divort Luana Sanziana Luana Sanziana Puteti sa-mi spuneti, va rog frumos, ce trebuie exact facut pentru un divort amiabil - ambele parti sunt de acord sa divorteze si fara pretentii unul de la ... (vezi toată discuția)