avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA factura taxare inversa
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

factura taxare inversa

Pentru emiterea unei facturi catre o societate care aplica taxarea inversa, mai este necesar sa se treaca pe factura emisa termenul de TVA la incasare?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 10:00, 1 Februarie 2013
Buna seara,

In opinia mea pe facturile emise care cuprind operatiuni prevazute la art.160, nu trebuie sa mentionati TVA la incasare, deoarece, TVA aferenta acestor operatiuni se considera platita prin aplicarea mecanismului anularii taxei(taxare inversa) la data la care intervine exigibilitatea(la data livrarii sau la data facturii).

Numai bine,
Cred ca mentiunea "T.V.A. LA INCASARE" scrisa in factura tine de statutul celui ce intocmeste factura iar nu de operatiunile inscrise in continutul acesteia.

Deci, daca am cifra de afaceri sub 2.250.000 lei si sunt platitor de T.V.A. trebuie sa mentionez "T.V.A. LA INCASARE" pe orice factura emisa.
Pt taxare inversa nu se va inscrie mentiunea "tva la incasare".

Mentiunea "tva la incasare" cf art 155, alin 19, lit p se inscrie numai pt operatiunile la care exigibilitatea intervine la momentul incasarii.

p) în cazul în care exigibilitatea TVA intervine la data încasării contravalorii integrale sau parțiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, menţiunea «TVA la încasare»;

O societate care aplica tva la incasare, care incaseaza ulterior emiterii contravaloarea facturii, va inscrie mentiunea "Tva la incasare" indiferent catre cine va emite factura (catre pers care aplica sistemul sau catre pers care nu aplica sistemul) numai pt operatiunile supuse sistemului tva la incasare.

O soc care aplica sistemul nu va mentiona pe toate fact emise "tva la incasare", ci numai pt operatiunile care nu sint excluse de la aplicarea sistemului. Ex: daca va incasa numerar cel tirziu la data emiterii facturii (caz special incasarea partiala in numerar pina la data emiterii facturii), daca emite facturi catre afiliati, daca emite facturi cu taxare inversa, etc
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la incasare Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov O societate presteaza servicii pentru care taie factura si incaseaza banii cu bin fiscal. Trebuie sa treaca pe factura TVA la incasare? (vezi toată discuția)
Tva la incasare pe factura emisa ulterior emiterii bonului fiscal danielandrei danielandrei In cazul in care se emite un bon fiscal platit partial cash si partial cu card, dupa care la o data ulterioara se emite factura aferenta bonului fiscal, se mai ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare, colectarea tva pt fact incasate partial sau total cu numerar. Andreia-Nicoleta Andreia-Nicoleta Buna seara, Va rog daca poate cineva sa ma ajute cu o lamurire in legatura cu urmatoare exeptie: [i]Persoanele impozabile care au obligaţia aplicării ... (vezi toată discuția)