avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la incasare pe factura emisa ulterior emiterii ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la incasare pe factura emisa ulterior emiterii bonului fiscal

In cazul in care se emite un bon fiscal platit partial cash si partial cu card, dupa care la o data ulterioara se emite factura aferenta bonului fiscal, se mai trece pe factura mentiunea TVA la incasare? (in cazul unei firme care se incadreaza la plata tva la incasare)
Cel mai recent răspuns: danielandrei , utilizator 16:25, 18 August 2015
Mentiunea TVA la incasare este obligatorie, indifferent de modul si data la care se achita factura. In cazul mentionat este bine ca data facturii sa fie in aceasi luna cu data platii.
Buna,

Conform art. 155 din Codul Fiscal,

(19) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informații:

p) în cazul în care exigibilitatea TVA intervine la data încasării contravalorii integrale sau parțiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, menţiunea «TVA la încasare»

Asta inseamna ca este obligatorie mentiunea "TVA la incasare", indiferent de data exisgibilitatii, pentru o firma care aplica acest sistem.

Totusi, clientul care primeste factura, este obligat sa verifice firma emitenta in Registrul persoanelor care aplica TVA la incasare, in cazul in care factura nu contine aceasta mentiune.:)

Ultima modificare: Marți, 18 August 2015
ContSters213164, utilizator
Si se scrie pe factura cat a fost incasat cu cash si cat cu card? se mai scrie baza incasata?
Asa ar fi cel mai corect.
Ma refer la acest articol din ghidul aplicarii tva la incasare. Mai este valabil sau nu?

In cazul incasarii in numerar a contravalorii facturii, in sensul art. 1342alin. (6) lit. d) din Codul fiscal, furnizorul/prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la incasare exclude de la aplicarea sistemului TVA la incasare acele sume dintr-o factura care sunt incasate in numerarpana in ziua emiterii facturii,inclusiv, de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.
Pentru eventualele diferente neachitate pana la data emiterii facturii, furnizorul/prestatorul aplica sistemul TVA la incasare si inscrie mentiunea prevazuta la art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care livrarea/prestarea se incadreaza in alta categorie exceptata prevazuta la art. 1342alin. (6) din Codul fiscal.
Exemplu:
Societatea A, care aplica sistemul TVA la incasare, livreaza piese de schimb in valoare de 1.000 lei catre societatea B in data de 12 martie 2013. Factura in valoarea de 1.000 lei plus 240 lei TVA este emisa in data de 12 martie, data pana la care societatea A a incasat deja 500 lei in numerar de la societatea B. Pe factura emisa, societatea A va mentiona separat valoarea care a fost incasata in numerar si a TVA aferenta, respectiv 403 lei plus 97 lei TVA pentru care se aplica regimul normal de exigibilitate, si, separat, diferenta de 597 lei plus 143 lei TVA in dreptul careia se inscrie mentiunea TVA la incasare.
Daca in data de 20 aprilie 2013 societatea B va face o alta plata in numerar de 300 lei, la societatea A exigibilitatea TVA aferente acestei sume incasate in numerar, respectiv 58 lei, intervine la data de 20 aprilie 2013.
La societatea B exigibilitatea taxei aferente acestei plati intervine de asemenea in data de 20 aprilie 2013, respectiv B va deduce TVA in suma de 58 lei in decontul lunii aprilie 2013.
Totodata, in normele metodologice se prevede in mod expres ca persoanele obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare trebuie sa inscrie in factura mentiunea TVA la incasare conform prevederilor art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, pentru a permite beneficiarilor sa cunoasca faptul ca exigibilitatea taxei este amanata pana la data platii numai pentru operatiunile pe care nu trebuie sa le excluda de la aplicarea TVA la incasare prevazute la art. 1342alin. (6) din Codul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata tva in cazul facturilor incasate cu numerar busu_nicoleta busu_nicoleta Ex: La emiterea unei facturi cu scadenta 45 zile care se incaseaza partial cu cash in 2 transe, cand platesc TVA? (vezi toată discuția)
Tva la incasare Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov O societate presteaza servicii pentru care taie factura si incaseaza banii cu bin fiscal. Trebuie sa treaca pe factura TVA la incasare? (vezi toată discuția)
Tva la incasare, colectarea tva pt fact incasate partial sau total cu numerar. Andreia-Nicoleta Andreia-Nicoleta Buna seara, Va rog daca poate cineva sa ma ajute cu o lamurire in legatura cu urmatoare exeptie: [i]Persoanele impozabile care au obligaţia aplicării ... (vezi toată discuția)