avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Sotia mea lucreaza ca vinzator la o societate de panificatie si azi a fost obligata verbal de catre administratorul societati sa treaca la procesul de productie.A refuzat acest lucru pe motiv ca nu are calificarea necesara si a solicitat o decizie scrisa cu privire la schimbarea facut in condiitile in care postul sau de munca exista inca.Raspunsul a fost un preaviz de 15 zile deoarece societatea isi restringe activitatea.As dori sa stiu daca beneficiaza de efectele legi in speta somajul mai avem posibilitatea de a actiona in instanta societatea considerind decizia abuziva si in ce perioada de timp putem efectua plingerea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:44, 14 Februarie 2009
Daca societatea isi restrange activitatea (sau se restructureaza) trebuie sa-i prezinte in scris sotiei dumneavoastra acest fapt printr-o notificare, sa-i acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare, iar daca unitatea are unele locuri de munca unde ar putea transfera-o sa i le prezionte si sa solicite acceptul acesteia intr-un anumit termen. Daca angajatul respectiv nu doreste sa ocupe unul dintre acele locuri de munca disponibile, dupa terminarea perioadei de preaviz va beneficia de somaj (daca indeplineste conditia legala , respectiv a muncit minim 12 luni din ultimele 24 de luni) si de somaj compensatoriu.
In caz de nemultumire, aveti dreptul sa contestati decizia de incetare a contractului individual de muinca in termen de 30 de zile de la comunicare la instanta de judecata (tribunal).
Art. 74. [conţinutul deciziei de concediere]
(1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
Art. 64. [obligativitatea ofertei de redistribuire în muncă]
(1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
ninel_d a scris:

Sotia mea lucreaza ca vinzator la o societate de panificatie si azi a fost obligata verbal de catre administratorul societati sa treaca la procesul de productie.A refuzat acest lucru pe motiv ca nu are calificarea necesara si a solicitat o decizie scrisa cu privire la schimbarea facut in condiitile in care postul sau de munca exista inca.Raspunsul a fost un preaviz de 15 zile deoarece societatea isi restringe activitatea.As dori sa stiu daca beneficiaza de efectele legi in speta somajul mai avem posibilitatea de a actiona in instanta societatea considerind decizia abuziva si in ce perioada de timp putem efectua plingerea


Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

In cazul in care considerati ca concedierea este abuziva, aveti la dispozitie un termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei pentru a contesta aceasta decizie la Tribunalul în a cărei circumscripţie aveti domiciliul sau reşedinţa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere art 61 lit.c Vioreld Vioreld buna ziua. in cazul in care un salariat este declarat inapt fizic/psihic, care sunt pasii de urmat pana la emiterea deciziei de concediere: preaviz (da sau ... (vezi toată discuția)
Concedierea angajatului inapt fizic constantin2408 constantin2408 Buna seara, Exista o prevedere legala pentru concedierea angajatului inapt fizic? Concret ,la controlul periodic,s-a intocmit o noua fisa de aptitudini,si ... (vezi toată discuția)
Somaj marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Cum trebuie sa procedeze angajatorul pt ai putea inceta contract indiv.de munca pt un angajat ce are peste 12 luni vechime in firma si ar vrea sa i se poata ... (vezi toată discuția)