avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Cum trebuie sa procedeze angajatorul pt ai putea inceta contract indiv.de munca pt un angajat ce are peste 12 luni vechime in firma si ar vrea sa i se poata acorda inemniz.de somaj.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:22, 14 Ianuarie 2013
1. - Pentru ca salariatul sa beneficieze de indemnizatie de somaj trebuie sa-i inceteze CIM cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului):

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.


- Pentru aceasta i se acorda un preaviz de minimum 20 de zile lucratoare (prevazut si in CIM) dupa care se emite decizia de concediere.

- Inainte de aceasta conducerea unitatii trebuie sa emita o decizie de desfiintare a postului respectiv.

2. Salariatul mai poate beneficia de indemnizatie de somaj daca este concediat cu art.61, lit.c) si lit.d) din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie desfacere contract munca popesculili2003 popesculili2003 va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu urmatoarea problema: trebuie sa intocmesc o decizie de desfacere a CMI a unei salariate care ocupa postul de ... (vezi toată discuția)
Despre somaj ionut1m ionut1m Am o mica nelamurire in legatura cu somajul si nu reusesc sa gasesc raspunsul de aceea am ales sa intreb. As vrea sa stiu cum pot sa intru in somaj, fara sa-mi ... (vezi toată discuția)
Cim art 31 gabrielcornel1982 gabrielcornel1982 Buna ziua, Poate angajatorul sa acorde preaviz inainte de incetarea contractului individual de munca pentru necorespundere profesionala? Pentru somaj ar ... (vezi toată discuția)