avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea pentru motive care nu tin de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului + Concedierea colectiva

Buna ziua,

Am adaugat ambele sectiuni din codul muncii intrucat consider ca se incadreaza urmatoarea situatie in ele.

Lucrez intr-o companie multinationala, intr-un departament de vanzari, cu un total de peste 40 de persoane. Am fost anuntati ca in curand se desfiinteaza aceste echipe pentru ca se externalizeaza intreg segmentul de vanzari la parteneri.

Ni s-au prezentat alternative de a trece in alte departamente, care necesita o perioada de training, departamente in care automat se schimba si datele contractuale cu privire la salariul de baza.

Va rog sa imi comunicati in aceasta situatie, noi dispunem de posibilitatea de a beneficia de salarii compensatorii sau somaj ?

Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:14, 9 Februarie 2013
Revin cu inca o intrebare . Am inteles ca ar trebui specificat in contractul nostru individual de munca daca primim sau nu salarii compensatorii in cazuri de incheiere contract. Este corect?
Art. 67 Codul muncii:

Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Prin urmare, daca in c.i.m, CCM sau RI aveti prevazute compensatii in cazul concedierii, veti beneficia de ele, in caz contrar, nu.
Concedierea colectiva va da dreptul de a beneficia de indemnizatie de somaj, daca indepliniti si celelalte conditii prevazute de lege.
Fatima

Da, este corect ceea ce ati postat ... insa pentru a intra in categoria concedierilor colectiva va trebui sa se indeplineasca condtiile prevazute de Codul Muncii pentru asa ceva
Eu am semnat CIM-ul, CCM-ul trebuia sa fie si acesta semnat? Pentru ca in CIM la Dispozitii finale sunt prevazute urmatoarele : " Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii 53/2003 -Codul Muncii , ale contractului colectiv de munca aplicabil si ale RI al angajatorului ".

Din cate am citit in codul muncii situatiile care se incadreaza in sectiunea Concediere Colectiva sunt :
a) cel putin 5 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;

b si c - dar nu ne intereseaza.

Daca in acest caz angajatorul concediaza cate 4 persoane pe luna....nu se mai incadreaza situatia la concediere colectiva, corect?

Care sunt pasii pe care trebuie eu sa ii urmez acum pentru a putea afla concret daca potrivit CIM eu pot beneficia de salariile compensatorii + somaj.

Mentionez ca am vechime de 5 ani in cadrul firmei, deci indeplinesc restul conditiilor.

Cititi c.i.m. si vedeti daca este stipulat expres acordarea de salarii compensatorii ...

Alte discuții în legătură

Restructurare post - salarii compensatorii florinbele florinbele Buna ziua, La ora actuala in caz de restructurare post individuala nu colectiva ce obligatii are angajatorul vis-a-vis de plata salariilor compensatorii ? ... (vezi toată discuția)
Restructurare post pana sa intru in ccc florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Problema mea este urmatoarea:in mai 2009 am ramas insarcinata,am anuntat angajatorul in scris cu o adresa si cu act de la medicul specialist.In ... (vezi toată discuția)
Concedierea ContSters239798 ContSters239798 buna ziua!! m-ar interesa si pe mine sa stiu ce drepturi am in cazul concedierii...sau cat de usor ii este angajatorului sa ma concedieze?? simt ca sunt in ... (vezi toată discuția)