avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea

buna ziua!! m-ar interesa si pe mine sa stiu ce drepturi am in cazul concedierii...sau cat de usor ii este angajatorului sa ma concedieze?? simt ca sunt in plus aici si mi se dau tot felul de noi sarcini...poate poate clachez si plec singura. Ma pot da afara?? Pot cere salarii compensatorii?? va rog astept un raspuns. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:46, 9 Mai 2012
salarii compensatorii puteti cere doar daca sut prevazute in CM sau in CCM la nivel de ramura/unitate.
puteti pleca singura cind doriti dvs prin demisie, cu un preaviz de 20 zile lucratoare.
in rest, concedierea este simpla/grea in functie de fiecare caz in parte si de consultanta juridica de care beneficiaza angajatorul.
Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului (necorespundere profesionala, arest, disciplinar) sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului (desfiintarea loculkui de munca). Vezi art.58-74 din codul muncii.
Plati compensatorii puteti primi daca sunt prevazuta in CCM aplicabil, RI sau CIM.
Prevaizul in cazul demisiei nu este de 20 de zile lucratoare ... potrivit art.81 alin.4 C.mun., termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Incetarea c.i.m. poate avea loc fie la initiativa dvs, fie la initiativa angjatorului sau de comun acord .... insa numai anumite articole din Codul Muncii va da posibilitatea de a beneficia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia si drepturile angajatului anmarr anmarr Buna ziua, Am si eu cateva intrebari legate de demisie si de Noul Cod al Muncii. 1.In cazul depunerii demisiei este necesar un preaviz de 20 de ... (vezi toată discuția)
Care este perioada de preaviz demisie/concediere bacau73 bacau73 - stiu ca potrivit noului cod al muncii perioada de preaviz pentru persoanele care detin functii de conducere este de 45 de zile lucratoare. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Daca lucrez la o firma care este in prag de faliment pot beneficia de somaj? popa larisa popa larisa lucrez la o firma particulara de 16 ani si acum nu mai merge este in prag de faliment si ne pune sa ne dam demisia e normal de ce nu avem drept de somaj atata ... (vezi toată discuția)