avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere contract de mandat pentru recuperare debit ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere contract de mandat pentru recuperare debit restant

Buna ziua!
Pentru a recupera un debit restant destul de mare, o societate comerciala a incheiat un contract de mandat cu o societate de specializata in recuperari creante. Ulterior incheierii acestui contract (aprox. 1 saptamana), debitorul a intrat in insolventa. Pe cale de consecinta, creditorul, avand calitatea doar de creditor chirografar, doreste sa rezilieze contractul cu firma de recuperare, intrucat considera ca aceasta nu il mai poate ajuta in recuperarea creantei, deoarece, din momentul intrarii in insolventa, trebuie respectata procedura impusa prin lege. Problema este ca societatea de recuperare are pretentii la plata onorariului daca creditorul mandant renunta la mandat, intrucat se considera ca a prejudiciat sansele de recuperare a creantei care a format obiectul mandatului. Dar nu este vorba despre o astfel de situatie. Fiind creditor chiografar, sansele de recuperare sunt destul de putine, dar poate ca isi va recupera, macar partial, creanta. Toate procedurile cerute prin legea insolventei le poate face prin reprezentantii sai.
Cum trebuie sa procedeze creditorul in aceasta situatie, pentru a rezilia contractul fara a plati un onorariu nedatorat?
Cel mai recent răspuns: jacqueline_k , utilizator 15:23, 11 Februarie 2013
Va trebui sa formulati o adresa prin care sa-i aduceti la cunostinta denuntarea contractului. Nimeni nu va poate obliga la pastrarea unui astfel de contract. La momentul incetarii,(denuntarii contractului de mandat) vor putea fi pretinse de catre mandatar doar sume reprezentand cheltuieli si servicii efectuate pana la acel moment. Probabil ca avea cota parte din ce urma a se incasa si normal ca nu-i convine sa piarda contractul !
Va multumesc mult pentru raspuns.
Problema care apare este ca societatea de recuperare insista sa primeasca onorariul. Cum se poate proceda in acest caz? Ei nu au facut nimic care sa justifice plata intregrala a onorariului. Nu este o clauza abuziva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit bancar, garantie si insolventa cafea1 cafea1 Buna. O prietena de-a mea a contactat 2 credite bancare de la 2 banci separate, x si y in numele societatii comerciale pe care o infiintase, in vederea ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat- inregistrare carabela_anca carabela_anca O societate straina A vinde marfa unei societati B din Romania. Aceasta presteaza un serviciu unei societati C din Romania. Societatea A si societatea C sunt ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract mandat intre o pers juridica si [imputenicit] DIANA  IONELLA DIANA IONELLA Obiectul unui contract de mandat il constituie mandatarea de catre mandant a mandatarului conform art. 1535 Cod Civil in vederea recuperarii debitului conform ... (vezi toată discuția)