avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pedeapsa pentru marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pedeapsa pentru marturie mincinoasa

Ce pedeapsa i se aplica unei persoane care ulterior se dovedeste ca a depus marturie mincinoasa?Va adresez aceasta intrebare pentru ca as vrea sa deschid actiune de judecata personelor care au depus marturie mincinoasa
Cel mai recent răspuns: henrimm , utilizator 20:15, 11 Aprilie 2018
Infractiunea de marturie mincinoasa este prevazuta de art.260 din Codul Penal si este sanctionta cu inchisoare de la 1 la 5 ani.,In opinia mea contactati un avocat pentru formularea plangerii penale.
ART. 260
Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispoziţiile alin. 1 - 3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.



cu privire la savarsirea acestei infrctiuni , aveti posibilitatea sesizarii Parchetului /Politie , cu o planegere.

Se poate aplica pedeapsa cu inchisoarea , fie executarea efectiva , fie suspendarea conditionata a executarii acesteia , fie , in cazul unui pericol social foarte mic , o amenda administrativa ca urmare a scoaterii de sub urmarire penala in temeiul art10 Cod Proc.Pen.


Urmati sfatul colegului de mai sus , intrucat plangerea trebuie facuta in conformitate cu dipozitiile legii.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dar cum ramane daca intr-un grup se afla si persoane ce detin cazier pentru alt gen de infractiune(deci altfel spus au o condamnare cu suspendare) unde se incadreaza aceste persoane?
Depinde ce infractiune pentru ca ne putem afla intr-o stare de recidiva
Depine de condamnare, de infractiunea savarsita.
Sunt exceptate de la imposibilitatea aplicarii suspendarii conditionate : infractiunile savarsite din culpa , minoritate , asupra celora care a operat prescriptia raspunderii penale , sau amnistia
Deci , in anumite situatii , ar putea fi aplicata inca o data suspendarea conditionata.
(38 Cod penal, 81 Cod penal.)
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Marturie mihaela89 mihaela89 am si eu o intrebare....care sunt sansele ca o persoana care a depus marturie mincinoasa sa scape fara inchisoare??? si ce ar trebui sa faca?? sa isi retraga ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa jeneta jeneta ce se poate intampla daca te gaseste cu marturie mincinoasa si nu iti retragi plangerea poate sa te aresteze? (vezi toată discuția)
Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)