avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Martor - marturie mincinosa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Martor - marturie mincinosa

Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident).
Daca din martori devin invinuti pot fi cercetati pt. marturie mincinoasa? sau pot macar primi ceva amenda de la politie,etc?
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 08:26, 3 Noiembrie 2010
Art. 260. - Marturia mincinoasa
Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevazuta în alineatul precedent nu se pedepseste daca, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronuntat o hotarâre sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, martorul îsi retrage marturia.
Daca retragerea marturiei a intervenit în cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarâre sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispozitiile alin. 1 - 3 se aplica în mod corespunzator si expertului sau interpretului.

Poi cum sa-si retraga declaratia daca el nu mai este martor ce inculpat? sau poti fi in acelasi timp si in acelasi dosar si martor si inculpat?
Nu poti fi in acelasi timp si martor si inculpat. Infractiunea de marturie mincinoasa se considera savarsita in momentul semnarii declaratiei. Codul penal, partea speciala, prevede 2 situatii: o prima situatie prezinta o cauza de nepedepsire a infractiunii de marturie mincinoasa, înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronuntat o hotarâre sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, martorul îsi retrage marturia; ce-a de-a doua situatie prezinta o cauza de reducere a pedepsei cand retragerea marturiei a intervenit în cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarâre sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase. In aceasta situatie, nu cumuleaza calitatea de martor cu cea de invinuit, potrivit spetei dvs. Cei doi, fiind audiati in calitate de martor in dosarul de lovire/vatamare corporala vor dobandi calitatea de invinuit/inculpat intr-un alt dosar, in cazul constatarii ca au savarsit infractiunea de marturie mincinoasa in dosarul de lovire/vatamare. In cazul in care ar fi fost audiati in calitate de invinuiti/inculpati in dosarul de lovire/vatamare, acestia nu sunt pasibili de a savarsi infractiunea de marturie mincinoasa, acestia putand declara ce vor in baza dreptului la aparare.
Marturia si-o va retrage martorul in conditiile prevazute in mod expres de art.260 c.pen, astfel cum a fost citat mai sus,ceea ce inseamna ca declaratia(marturia) sa nu mai are nicio relevanta in solutionarea cauzei,iar recunoasterea acestuia este considerata ca fiind o circumstanta atenuanta prevazuta de legiuitor care duce la micsorarea pedepsei care ii va fi aplicata .
daca devin invinuiti atunci vor fi pedepsiti pentu infractiunile retinute in sarcina lor.desigur ca nu pentru marturie mincinoasa deoarece toti cei ce savarsesc infractiuni denatureaza adevarul pentru a scapa mult mai usor.

Alte discuții în legătură

Ce va face instanta + ce va pati un martor mincinos ? oanaportar oanaportar - daca intr-un dosar civil sau penal un martor audiat da o Declaratie in fata unei instante de judecata iar dupa un Termen, dupa audierea acestuia, na din ... (vezi toată discuția)
Articolul 260 dolar dolar am facut o marturie mincinoasa,a inceput urmarirea penala impotriva mea,dar nu a ajuns dosarul la procuror, este la politie,imi pot retracta ... (vezi toată discuția)
Se poate schimba declaratia in instanta? alecs7766 alecs7766 fratele meu este condamnat pentru 3 ani si 6 luni pentru trafic de droguri.in timpul urmaririi lui penale a dat niste declaratii la politie cu privire la alte ... (vezi toată discuția)