avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit franci elvetieni
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit franci elvetieni

In anul 2007 prietenul meu a luat un credit de nevoi personale (fara girant) in valoare de 20000 franci.Credit acordat in franci dar la ghiseu cand a fost sa ridice cei 20000 de franci i s-au dat in lei nu in franci cum se acordase creditul.Rata in acel moment era de 500 ron conform cursului bnr.Pana in mai 2010 cand pur si simplu n-a mai putut plati rata ajunsese undeva la 1200 ron (conf. cursului bnr).Atunci a fost ultima rata platita.A fost la banca nu s-a cazut la un acord si n-a mai platit nicio rata.Intrebarea mea este normal ca sa-ti acorde credit in franci elvetieni si tu sa primesti la ghiseu lei? A primit 32000 ron conform op-ului de la banca si pana in mai 2010 platise 43600 ron calculat de pe chitante la cursul bancii pentru ca nu gasea sa cumpare franci elvetieni la case de schimb valutar. Ce se poate face? La ce sa se astepte?Il tot suna cei de la banca dar nu au nimic concret sa spuna .

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 14:09, 26 Februarie 2013
In opinia mea a facut o mare greseala ca a acceptat suma in alta moneda decat cea convenita, inscrisa in contract. Daca in contract scrie ca suma imprumutata este 20.000 franci, trebuia sa primeasca franci. Atentie ca nu cumva sa fie specificat ca se acorda echivalentul in lei a sumei de 20.000 franci.
Ce poate face acum? Sa verifice cu atentie clauzele contractuale, modul de calcul al dobanzilor, daca exista comisioane ascunse etc.
La ce sa se astepte? In caz ca nu plateste la timp ratele scadente poate fi executat silit.
Cumz icea colegul de mai sus, probabil e vorba de echivalentul in lei. La felplatile le face in lei, echivalentul ratei in franci. Daca dobanda nu a crescut, ci diferenta de rata este data doar de diferenta de curs, banca nu poate fi trasa la raspundere si debitorul poate fi executat fara nicio problema. Si daca primea creditul in franci ca moneda, el tot la o rata de 1200 de lei ar fi ajuns acum.
Putea sa incaseze banii si in yeni japonezi. Contractul la urma urmei este o intelegere intre 2 parti(sau ai multe). Atat timp cat vointa partilor a fost prezenta, iar prevederile contractul nu au fost incalcate, nu vad care e problema

lucian huzum ,

Multumesc pentru raspus.

Contractul de credit este in franci elvetieni, nicidecum in lei sau echivalentul in lei.O nelamurire rata nu a mai fost patita de aproape 3 ani, de executat nu are ce ca nu are nimic pe numele lui.Ce se poate intampla?


derbedea ,


Multumesc pentru raspuns.

Dupa cum bine stiti , mai ales ca lucrati in domeniul bancar, a crescut si dobanda la acel credit in franci elvetieni.Pe langa faptul ca a crescut dobanda si cursul valutat a dublat rata.


Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Calculati curgerea termenului de prescriptie de 3 ani de la data scadentei obligatiei de plata. Daca debitorul nu are nici un fel de venit, nu are bunuri care sa poata fi valorificate, nu se poate recupera creanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rambursarea la banca a creditului ipotecar martin2 martin2 pe scurt..am facut un imprumut in franci elvetieni..la acea data era rata 340 ron, acum a crescut la 820 ron..venitul meu pe toata familia (3 persoane) este ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare INDEMNIZATIECC INDEMNIZATIECC Este bine ca pe un contract de vanzare cumparare sa fie trecut pretul in LEI si in realitate sa fie achitat echivalent in EURO? (vezi toată discuția)
Francul elvetian anghelgeorgiana anghelgeorgiana buna ziua.ma poate lamuri si pe mine cineva cat mai poate creste francul elvetian?mentionez ca am credit in franci.ce sanse sunt sa scada cotatia lui pe piata ... (vezi toată discuția)