avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alta alternativa decat ingrijire batrani sau renta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alta alternativa decat ingrijire batrani sau renta viagera pentru mostenire casa.

Situatia e un pic complicata. Este vorba de doua persoane (sot si sotie) care nu au nici un fel de mostenitor. Din pacate, traiesc dintr-o singura pensie (a ei) si nu au alte venituri. Nu am nici un fel de grad de rudenie cu ei - sunt nasii fetitei mele.
Timp de cateva luni i-am ajutat cu bani, dar sotul nu mai este de-acord (si pe buna dreptate).

Ei stau intr-un apartament - al parintilor ei care au decedat de curand. Nu au facut succesiunea (nu au bani de mancare darmite de asa ceva).

Ei sunt dispusi sa ne dea casa, dar numai dupa ce mor ei. Sunt si destul de tineri - nascut in 1955 - deci au undeva la 57 de ani. Pot sa mai traiasca inca 30 de ani - parintii lui traiesc inca si sunt in putere.

M-am interesat la un notar ce posibilitati avem si... au fost cam urate.

1) Contract de ingrijire batrani - nu ma bag in asa ceva: am servici, am familie, nu am cum sa ma asigur ca vin zilnic si ma ocup de ei. Deci, contractul acesta se poate anula oricand din partea lor.

2) Contract de vanzare cumparare cu renta viagera. Parea ok, dar nu am voie sa ma mut la ei ca sa-i ingrijesc si iar poate fi anulat oricand daca nu le mai convine de mine.

3) Contract de vanzare cumparare cu clauza sa stea in apartament. Trebuie sa fac dovada banilor. Pentru asta ar trebui sa fac un credit la banca - ceea ce chiar nu am chef. Am apartament propriu si chiar nu vreau sa ma angajez pentru un credit pe 20 -25 de ani.

Ideea este ca as putea sa o iau pe nasa sa o ingrijesc, dar nu pot sa il iau pe el. Si in conditiile in care am venit sa ii ajut, ma trateaza si imi vorbeste urat.

Nu putem sa ne ducem peste ei decat daca vor. Nasa vrea, nasul face tot felul de fite.

Nu vor nici sa vanda casa. Si chiar daca o vand si se muta intr-o garsoniera, vor cheltui diferenta in maxim 2 ani de zile. Au mai avut niste bani primiti si in loc sa traiasca din dobanda si sa se ajunga, au cheltuit tot capitalul.

Apartamentul nu e cine stie ce: 4 camere in zona rahova. E total neingrijit: nu l-au vopsit in cei 20 de ani de cand ii cunosc, vecinii de sus i-au inundat de 5 ori, iar ei fumeaza. Nu vreti sa stiti cat de deprimant este.

Ea nici nu vrea sa se desparta de sot (chiar daca ii face zile fripte si ei). Deci daca ii ingrijesc, trebuie sa ma ocup de amandoi. Mai rau este daca moare ea prima(si cam prevad asta la cum se comporta el).

As vrea sa ii si ajut. Dar nici nu o mai pot face pe gratis (au trecut 6 luni si deja sotul incepe sa se supere pe mine).

Si asta ar fi intrebarea mea: exista un alt cadru legislativ in care sa ii ajut, sa ii las sa traiasca in apartament si dupa moartea ambilor sa putem intra in posesia casei?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gm_ignat , utilizator 08:39, 21 Februarie 2013
Contractul de renta viagera nu poate fi desfiintat ( poate cere rezolutiunea contractului) decat daca nu platiti renta, nu daca nu-i mai place de dvs. Nu trebuie sa va mutati cu ei, nu trebuie sa ii ingrijiti. Dansii vor avea si drept de abitatie viagera ca sa nu se ingrijoreze ca-i dati afara.
Acest contract mi se pare cel mai potrivit in cazul dvs, daca si nasii sunt de acord. Ei va dau ap in schimbul unei rente lunare. Stabiliti o suma avand in vedere pretul actual al ap si impartiti-o pe cati ani doriti. Renta lunara sa nu fie mai mare decat va permiteti si nici prea mica cat sa nu le foloseasca.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Ideea este ca notarul mi-a spus ca prin contractul de vanzare cu renta viagera poate fi anulat daca ei (ma astept din partea nasului, de fapt) sa se planga ca i-am fortat sa faca astfel de contract sau ca le-am aplicat rele tratamente sau.....
Iar prin anulare nu mai recuperam nimic. Putem sa le dam timp de 20 de ani bani si in al 21-lea an sa anuleze tot si sa pierdem tot.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
gm_ignat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager sau contract de intretinere mihaela ramona mihaela ramona Buna ziua, Doresc sa iau in intretinere doi batrani, sot si sotie, contra apartament si as vrea sa-mi spuneti ce fel de contract este mai bun pentru ambele ... (vezi toată discuția)
Modalitati de dobandire imobil cand proprietarul are mostenitor rezervatar zsigmondati zsigmondati Buna ziua, Întrebare/situație: Mama mea a avut o sora (pe numele Maria, decedată) care a fost casatorita cu Nicolae. Nicolae are o fiica din prima ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde jumatate de apartament? gm_ignat gm_ignat Cineva care este proprietar pe un apartament de 4 camere, poate vinde de exemplu, doar 2 camere si restul de 2 sa le dea pe contract de vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)