avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

va rog din suflet sa-mi spuneti cum pot avea un avocat din oficiu pt divort! sotul meu a intentat divortul iar eu sunt in imposibilitatea de a avea unul din motive financiare. am in intretinere o fata de 17 anu si stau in chirie. va rog sa ma ajutati
:(
Cel mai recent răspuns: carmenilie76 , utilizator 23:04, 22 Februarie 2013
Puteti solicita numirea unui avocat si acoperirea onorariului acestuia conform OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila (care prevede in art. 23 ca ajutorul public judiciar sub forma asistentei prin avocat se acorda conform prevederilor cuprinse in Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la asistenta judiciara sau asistenta judiciara gratuita), doar daca indepliniti conditiile prevazute de aceasta ordonanta, respectiv:

"Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania."

Nefiind o cauza penala nu puteti beneficia de un avocat din oficiu, dar exista serviciul de asistenta juridica gratuita. Va puteti adresa Baroului din orasul in care faceti parte si solicitati o astfel de asistenta, facand dovada venitului dumneavoastra.

O seara placuta!!
In 2011 a suferit modificari, astfel ca art 8, arata acum asa :

(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proportie de 50%.


@carmen, daca e vb doar de divort, nu prea aveti nevoie de avocat, puteti sa ajungeti la intelegere si la primul termen sa divortati prin acord.
Trebuie sa formulati o cerere de ajutor public judiciar, in sensul de a solicita asistenta juridica gratuita, in conditiile prezentate mai sus de colegii mei. Judecatorul va da o incheiere prin care va incuviinta sau nu aceasta cerere. Daca se va incuviinta cererea dvs, incheierea judecatorului se va comunica din oficiu la Baroul de avocati care va desemna un avocat din lista celor inscrisi pt asistenta gratuita, care va va reprezenta pe tot parcursul procesului.
va multumesc din suflet pt sfaturi. eu oricum nu mai inteleg nimic! sincer,sunt disperata!nu stiu ce sa fac!pe scurt istoria sta cam asa....sotul meu a plecat de acasa in decembrie 2012,pt ca si-a gasit pe altcineva iar in prezent locuieste cu persoana respectiva.cea cu care sta acum e casatorita si a parasit domiciliul conjugal si fetita de 6 ani.in prezent respectiva are deschis proces de divort intentat de sotul ei motivul principal al divortului fiind sotul meu!iar acum,culmea tupeului sotul meu m-a dat in judecata pt divort motivul lui fiind infidelitatea mea! sunt de acord cu divortul,dar nu si cu motivul! ce pot face? daca nu am avocat ma pot prezenta singura? cum e cu cheltuielile de judecata? cat costa? va rog din suflet sa ma ajutati cu sfaturi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfaturi juridice ptr divort roxy_23 roxy_23 as vrea sa divortez dar nu am posibilitatea financiara sa imi platesc un avocat motivul divortului este neintelegerea si violenta as vrea sa stiu dak as primi ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar mihaelaciocarlan mihaelaciocarlan buna seara. va rog frumos care sant conditiile pt acordarea ajutorului public judiciar ,tinand cont ca eu si familia nu avem venituru deoarece fabrica s-a ... (vezi toată discuția)
Ajutor judiciar ContSters410033 ContSters410033 Buna ziua,mi a fost deschis un proces si nu am bani.cum e procedura spre s beneficia de ajutor public si avocat din oficiu si in ce măsură cu unul pot si ... (vezi toată discuția)