avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Stingere creante fiscale
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Stingere creante fiscale

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati...O societate comerciala are incheiat cu Primaria un contract de concesiune pentru care nu a achitat redeventa mai multi ani.
In anul 2012 achita redeventa aferenta anului 2011, cu OP, iar DITL opereaza in evidentele sale fiscale o parte din valoarea concesiunii pe 2012 si majorarile de intarziere aferente redeventei pentru anul 2011...
Este corect?
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 09:05, 28 Februarie 2013
Sa inteleg ca nu v-a stins datoria in ordinea vechimii ? Daca da, nu este corect.
Ib decembrie 2012 s-a platit concesiunea pentru anul 2011. In februarie 2013 s-a platit concesiunea pentru anul 2012, iar DITL a operat mai intai majorarile aferente anului 2011, diferenta OP-lui a fost operat pentru redeventa aferenta anului 2012, care bineinteles nu a acoperit-o.
conform codului fiscal ordinea stingerii datoriilor este:
toate obligațiile fiscale principale, în ordinea vechimii, și apoi obligațiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii. În cazul stingerii creanțelor fiscale prin dare în plată, se aplică prevederile art. 175 alin. (41)

Este adevarat, conform prevederilor art. 115, alin 1 lit.b din Codul de procedura fiscala , privind ordinea stingerii datoriilor :
b) toate obligațiile fiscale principale, în ordinea vechimii, și apoi obligațiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii. În cazul stingerii creanțelor fiscale prin dare în plată, se aplică prevederile art. 175 alin. (4^1)
[ link extern ]

dar , avand in vedere prevederile art 1, tot din codul de procedura fiscala, completat deOG 29/2011 si de OUG47/2012 :
Art. VIII
Alineatul (4) al articolului 1 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 513 din 31 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Prezentul cod nu se aplica pentru administrarea creantelor datorate bugetului general consolidat rezultate din raporturi juridice contractuale, cu exceptia redeventelor miniere, a redeventelor petroliere si a redeventelor rezultate din contracte de concesiune, arenda si alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, incheiate de Agentia Domeniilor Statului."
[ link extern ]

deci ordinea stingerii datoriilor in cazul obligatiilor rezultate din contractele de concesiune/ inchiriere ordinea de stingere este obligatia principala(concesiunea) sau sumele accesorii(majorari+penalitati) in ordinea vechimii( stilul suveica).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita-somatie nemrodica nemrodica buna ziua,va rog din suflet sa ma ajutati din nou asa cum ati mai facut in legatura cu alte subiecte. iata despre ce este vorba-pe data de 5 oct. 2011 am ... (vezi toată discuția)
Ordinea stingerii datoriilor fata de asociatia de proprietari marilyn31 marilyn31 In cazul in care exista un debit restant fata de Asociatia de Proprietari, compus din : cote intretinere restante + alte fonduri + penalitati, cumulate pe ... (vezi toată discuția)
Stergere penalitati sidor sidor Am avut datorii la buget, TVA. Am achitat toate datoriile pana in 2009. Au ramas majorari si penalizari de la plata tarzie a TVA. In anul 2010 am cerut ... (vezi toată discuția)