avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... hotarare data cu incalcarea competentei materiale si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

hotarare data cu incalcarea competentei materiale si teritoriale

Ce se intampla cu o hotarare care s-a dat cu incalcarea competentei materiale si teritoriale(ramane valabil ce s-a judecat sau procesul se reia de la 0)?
actiunea se trimite instantei competente, unde se va judeca de la inceput.
Lipsa competentei a fost invocata din oficiu,de catre instanta de recurs(Inalta Curte de Casatie si Justitie).
Nu sunt lamurita:se reia de la inceput sau ce s-a judecat ramane judecat?

hotararea are mentinuea "irevocabila"
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca a fost ridicata de catre instanta de recurs lipsa competentei, atunci hotararea care a fost data se anuleaza si judecata se reia de catre instanta competenta. (Asta inseamna ca a fost ridicata inainte o exceptie de necompetenta care a fost admisa ori a avut loc o declinare de care nu s-a tinut cont) Acelasi lucru s-ar fi intamplat si daca ar fi fost ridicata exceptia de necompetenta inainte sau in timpul judecatii (cel mai tarziu pana la pronuntarea hotararii) si ar fi fost admisa. In orice caz, ICCJ v-a ramane competenta sa judece din moment ce a ajuns cauza acolo. O instanta este necompetenta sa judece cauza care este de competenta unei instante superioare, insa in cazul ridicarii exceptiei de necompetenta, daca acea cauza este de competenta unei instante inferioare, atunci instanta superioara poate retine cauza spre judecare. In cazul dvs. ICCJ. Toate cele bune !
In hotarare scrie ca dosarul se va judeca de catre tribunal.
problema este:se judeca pe noul sau pe vechiul cod de proc.civ.?
se judeca de la inceput pe vechiul cod. Se aplica legile de atuncia.

Alte discuții în legătură

Se mai poate invoca exceptia necompetentei materiale a instantei dupa solutionarea conflictului de competenta? kinley_68 kinley_68 am deschis actiune in instanta,mai exact la tribunalul Vaslui, tribunalul si-a declinat competenta pentru Curtea de Apel Iasi, Curtea la randu-i si-a declinat ... (vezi toată discuția)
Daca dosarul este in recurs, cu prim termen dupa 1 septembrie, se aplica noul cod de procedura civila? HeniuV HeniuV Dosarul de contencios administrativ a fost judecat de Curtea de Apel (Primă instanţă) şi pârătul a făcut recurs, iar termenul de judecată a fost ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare - invocare exceptii, probe sepuccu sepuccu buna ziua, imi poate spune cineva daca la primul termen la care se judeca o contestatie in anulare pot invoca exceptia necompetentei teritoriale?(mentionez ca ... (vezi toată discuția)