avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se mai poate invoca exceptia necompetentei materiale a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se mai poate invoca exceptia necompetentei materiale a instantei dupa solutionarea conflictului de competenta?

am deschis actiune in instanta,mai exact la tribunalul Vaslui, tribunalul si-a declinat competenta pentru Curtea de Apel Iasi, Curtea la randu-i si-a declinat competenta, asadar a aparut un conflict negativ de competente si s-a inaintat dosarul la ICCJ La regulatorul de competente s-a hotarat ca, Curtea de Apel sa judece cazul. S-a judecat pe fond deci la Curte, s-a dat o sentinta dupa care s-a depus recurs la ICCJ Intrebare:in recurs se mai poate invoca, competenta materiala, se mai poate trimite inca odata dosarul pentru rejudecare? sau nu se mai pune in discutie acest lucru si solutia data de regulatorul de competente este irevocabila
Care este obiectul cererii dvs ?
obiectivul cererii este obligare emitere act admini
Competenta materiala este reglementata de norme imperative, astfel incat necompetenta materiala poate fi invocata si in recurs...
Legea 202/2010 spune clar ca, necompetenta materiala publica se poate invoca de catre parti ori judecatorul din oficiu in prima instanta dar NU MAI TARZIU de inceperea judecatii pe fond Acest lucru dublat de fapul ca s-a transat deja irevocabi confictul de competenta ma gandesc, nu ar putea fi in favoarea mea?
Hotararea irevocabila a ICCJ prin care a fost rezolvat conflictul negativ de competenta are putere de lucru judecat. In literatura de specialitate se admite ca, in fata primei instante, s-ar putea ridica din nou exceptia de necompetenta, dar numai daca au aparut temeiuri noi, neverificate de instanta care a pronuntat regulatorul de competenta. Asa cum deja cunoasteti, exceptia de necompetenta materiala poate fi invocata la prima zi de infatisare in fata primei instante, dar nu mai tarziu de de inceperea dezbaterilor asupra fondului (art. 159 ind. 1, alin. 1 Cod procedura civila).
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Hotarare data cu incalcarea competentei materiale si teritoriale olivia stoicescu olivia stoicescu Ce se intampla cu o hotarare care s-a dat cu incalcarea competentei materiale si teritoriale(ramane valabil ce s-a judecat sau procesul se reia de la 0)? (vezi toată discuția)
Imi poate spune si mie cineva ce inseamna la acest proces solutiile date? utilizator16eu utilizator16eu Imi poate spune si mie cineva ce inseamna la acest proces https://portal.just.ro/103/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=3200000000029358&id_inst=103 deciziile ... (vezi toată discuția)
Daca dosarul este in recurs, cu prim termen dupa 1 septembrie, se aplica noul cod de procedura civila? HeniuV HeniuV Dosarul de contencios administrativ a fost judecat de Curtea de Apel (Primă instanţă) şi pârătul a făcut recurs, iar termenul de judecată a fost ... (vezi toată discuția)