avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Obligativitatea cenzorului
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Obligativitatea cenzorului

Am depus actele pentru constituirea asociatiei la judecatorie de saptamana trecuta. Astazi am primit prin posta o Comunicare prin care cei de la judecatorie imi cer depunerea la dosar a copiilor dupa CI a membrilor fondatori (intre timp au fost depuse) si a cenzorului. Asociatia noastra nu are decat 3 membri si nu avem deocamdata nici un cenzor. Art 27 din OG 26/2000 spune urmatoarele:
"Art. 27. - (1) Actul constitutiv poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.
(2) Dacă numărul asociaţilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoană din afara asociaţiei.
(3) În cazul în care asociaţia nu are obligaţia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociaţi care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control."
Eu de aici trag concluzia ca nu suntem obligati sa avem un cenzor. La depunerea declaratiilor o sa apelam la un expert contabil care sa ni le faca, dar atat.
Intrebarea mea este: daca cei de la judecatorie insista, putem face vreun act semnat de membrii fondatori prin care sa numim o persoana drept cenzor fara sa fie trecuta in actul constitutiv si statut (fara sa faca parte din asociatie)? Actul ar trebui atestat de avocat? Persoana respectiva ar trebui sa scoata cazier fiscal, chiar daca nu face parte din membrii fondatori?
Cel mai recent răspuns: Biaboa , utilizator 17:04, 19 Martie 2013
E corect . Din textul citat rezulta ca sub 15 membrii cu drept de vot nu e obligatoriu colaborarea cu un cenzor.
Verificati totusi ca in textul actului constitutiv si statutului sa nu se fi strecurat din greseala o referire care sa dea impresia ca membrii fondatori au avut vointa sa impuna tusi prezenta cenzorului inca de la infiintare.
Si daca totusi e corect, luati totusi textul legii la dumneavoastra si aratati-le. Caci am vazut si treaba cu obligativitatea cazierului judiciar pentru membrii fondatori. Cam slab pregatiti domnii judecatori de acolo.
In actul constitutiv si statut nu a fost trecut decat ca organ de control al activitatii asociatiei (in termeni generali). Totusi daca insista cu existenta acestui cenzor exista vreo varianta pe care sa o pot folosi (din cele enumerate mai sus sau altele)?
Pai tocmai de acel lucru s-au legat, treaba cu organul de control. Trebuia sa nu includeti nimic referitor la acest lucru pentru ca tocmai asta e rolul cenzorului. Gasiti un cenzor care sa apara acolo doar cu numele. Treaba cu un al patrulea membru fondator ca sa aiba rolul specificat in lege va cam ia timp. Cum credeti.
Multumesc pentru raspuns. Vom cauta un cenzor. Se pare ca e cea mai simpla varianta.
Totusi mai am o intrebare. Daca nu este specificat in statut si actul constitutiv numele cenzorului nu este o problema? Putem sa-i facem doar o numire in functie?

Alte discuții în legătură

Cenzor-asociatie sau fundatie legally brunette legally brunette Buna ziua! In cazul unei asociatii (ONG) , persoana desemnata ca cenzor trebuie sa fie obligatoriu membru din asociatie sau poate fi si cineva din afara ... (vezi toată discuția)
Cenzor pentru ong cu doar 3 membri angelasabaru angelasabaru Buna ziua, Desi legislatia (og 26/2000 cu completarile ei) prevedea ca nu este obligatorie numirea unui cenzor, daca asociatia are mai putin de 15 membri, ... (vezi toată discuția)
Trebuie cenzor la infiintarea unui ong? gigif gigif Dorim sa infiintam o asociatie pt.persoane cu dizabilitati si suntem 3 asociati. La dosar suntem obligati sa facem dovada unui cenzor? Fac mentiunea ca nu vom ... (vezi toată discuția)