avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzor pentru ONG cu doar 3 membri
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzor pentru ONG cu doar 3 membri

Buna ziua,

Desi legislatia (og 26/2000 cu completarile ei) prevedea ca nu este obligatorie numirea unui cenzor, daca asociatia are mai putin de 15 membri, ne-a fost solicitat (de la judecatorie) sa venim cu un act aditional la Statut, prin care (pe langa alte mici obs.absolut intemeiate), sa mentionam si ca "organul de control al asociatie este cenzorul".
Exista cumva o actualizare mai noua, in care se prevede obligativitatea nominalizarii cenzorului inca de la infiintarea asociatiei? Ne poate furniza cineva acel text de lege (daca exista aceasta obligativitate)?
Multuri pentru ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: angelasabaru , utilizator 13:15, 29 Iulie 2014
Nu s-a modificat cu nimic legislatia in aceasta privinta in ultimii ani. Daca va cere sa numiti concret, prin Actul COnstitutiv, un cenzor, desi sunt in asociatie sub 15 membri fondatori, este doar o eroare sau un abuz din partea judecatorului Insa, cu exceptia cazului in care Statutul limiteaza numarul de membri la 15, sau chiar declara asociatia ca fiind una de tip inchis (adica nu se admit noi membri, ramanand doar fondatorii, care nu sunt mai mult de 15), ar putea fi considerata indreptatita cerinta judecatorului de a se prevedea expres in statut din start ca la peste 15 membri se va alege un cenzor si la peste 100 de membri se va alege o comisie de cenzori, cat timp nu va cere sa o si faceti concret acum prin actul constitutiv. Este si in interesul asociatiei sa aiba de pe acum cadrul statutar necesar, ca sa nu fie nevoita, la momentul depasirii acelor praguri, sa isi modifice statutul.... In actul constitutiv veti mentiona in acest caz ca, desi statutul prevede cenzor sau comisie de cenzori cand se depaseste pragul de 15 respectiv 100 membri, nefiiid la momentul initial depasit vreunul din aceste praguri, pentru inceput nu se alege cenzor sau comisie de cenzori si ca, in aceasta imprejurare, orice fondator care nu a fost ales in Consiliul DIrector poate exercita atributiile prevazute in OG 26 / 2000 si in Statut pentru cenzori.
Multumim foarte mult.
Astazi am primit vestea cea buna, a fost aprobata cererea noastra de infiintare ONG cu 3 membri fondatori.
Pana la urma a fost in regula sa mentionam doar ca organul de control va fi cenzorul - in conditiile legii (adica: dupa ce vom avea minim 15 membri).
Multumim pentru raspuns.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia nominalizarii cenzorului in statutul unui ong misha_1965 misha_1965 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa imi clarific cateva aspecte referitoare la cenzori, in cazul unui ONG. 1) In statutul unei Asociatii (in general al unui ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea cenzorului Biaboa Biaboa Am depus actele pentru constituirea asociatiei la judecatorie de saptamana trecuta. Astazi am primit prin posta o Comunicare prin care cei de la judecatorie ... (vezi toată discuția)
Modificare cd si primirea de noi membri. PetruD PetruD Buna ziua Va rog sa ma lamuriti daca : 1- primirea unor noi membri intr-o asociatie infiintata conf OG 26/2000 trebuie consemnata prin act aditional la ... (vezi toată discuția)