avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Sonorizarea la evenimente private si drepturile de ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Sonorizarea la evenimente private si drepturile de autor

Buna ziua.

Am si eu o nelamurire, si cu ajutorul dumeavoastra sper sa mi-o clarific. As vrea sa incep sa ma ocup de sonorizari pentru diverse evenimente (nunti, botezuri, majorate, etc), si am inceput prin a ma documenta in diverse locuri cu privire la aspectele legale ale ocupatiei, in mod special cele privind dreptul de autor. Am luat legatura printre altele si cu UCMR-ADA, dansii ghidandu-ma pentru informare catre urmatorul document ce a modificat legea 8/1996 cu privire la drepturile de autor, decizia 365/10-10-2006 ( ucmr-ada.ro/fisiere/decizia365.pdf ). Cu amabilitatea dumneavoastra, am sa citez din metodologie:

"Prin comunicarea publica a operelor muzicale în scop ambiental se întelege comunicarea facuta într-un loc
deschis publicului sau în orice loc în care se aduna un numar de persoane care depaseste cercul normal al unei
familii si al cunostintelor acesteia, indiferent de modalitatea realizarii comunicarii [...]."

Dupa cum stim cu totii, locurile in care se organizeaza petrecerile (nuntile, botezuri, etc), pe durata acestor evenimente, sunt 1) INCHISE publicului, in sensul ca localul este inchiriat pentru o petrecere PRIVATA, cu un cerc de persoane bine stabilit, si 2) persoanele prezente la un astfel de eveniment sunt fara, doar, si poate CUNOSCUTE familiei si/sau apropiatilor acesteia, NICIDECUM STRAINE.

Tinand cont de aceste doua aspecte esentiale care tin de petrecerile de nunti si botezuri, exista vreun suport legal - in afara legii 8/1996 si a modificarilor ulterioare (care definesc clar circumstanta in care este aplicabila legea) - in baza caruia un organism de control sa intervina in timpul unui asemenea eveniment?

Va multumesc tuturor anticipat.
Cel mai recent răspuns: jonelsorel , utilizator 16:33, 19 Februarie 2009
Din pacate nu exista o definitie clara pentru ce inseamna "un numar de persoane care depaseste cercul normal al unei familii si al cunostintelor acesteia", dar evenimentele de care ati mentionat nu se incadreaza in acel cerc restrans.

Ca sa intelegeti mai bine notiunea, incercati sa va imaginati ceva de genul familia plus 2, 3 prieteni care se uit la un film de pe un DVD.
Asadar nu sunteti protejat de acea dispozitie.
Cum cu siguranta stiti mult mai bine ca mine in calitate de consilier juridic, legile din Ro lasa in general si din diverse motive loc de interpretare, insa acest prim paragraf din metodologia legii 8/1996 imi pare destul de clar enuntat in privinta circumstantelor in care se aplica respectiva, in special a locului, dar si a anturajului. Unii oameni au la nunti 20 de invitati, altii au 200. Asta nu inseamna ca pentru exemplul din urma numarul de membri nu este unul normal (cum enunta legea, nu "restrans"). Ar fi culmea sa se stabileasca ce grade de cunostinte sa vina si nu la ce petreceri, insa asta ar fi probabil intr-un totalitarism.

Eu as dori insa sa stiu daca mai sunt si alte legi sau reglementari ce se aplica nuntilor, botezurilor si oricarui alt tip de petrecere privata, organizate in restaurante, etc, la care sunt redate prin diferite mijloace piese muzicale.

Apreciez. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2009
jonelsorel, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licenta functionare dj / muzicant greierepoznas greierepoznas Buna ziua, Sunt din Bucuresti si va rog daca se poate, un raspuns la o problema : Vreau sa prestez servicii gen DJ si live ca muzicant, insa nu stiu daca am ... (vezi toată discuția)
Muzica la petreceri, nunti... ref. dreptul de autor edia76 edia76 buna ziua! Am o situatie de rezolvat si am apelat la dvs... in speranta unei rezolvari. Stiu pe cineva care lucreaza la o firma care organizeaza nunti, ... (vezi toată discuția)
Taxã ucmr-ada dj nunþi Melomanul Melomanul As vrea sa demarez o mica afacere in domeniul sonorizarilor pentru nunti, evenimente, etc. (mobil si nu intr-un spatiu anume) si am nevoie sa stiu ce licente ... (vezi toată discuția)