avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mutare definitiva din tara cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mutare definitiva din tara cu copil minor

am divortat in septembrie 2010, iar custodia fiicei mele, care acum are 17 ani, mi-a fost incredintata mie, prin hotarare definitiva si irevocabila.In luna iulie a acestui an, intentionez sa plec definitiv din tara, impreuna cu fiica mea!!As dori sa stiu daca am nevoie de acordul tatalui ei;cu multumiri anticipate!!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:41, 5 Martie 2013
in 2010 vi s-a incredintat copilul in baza prevederilor Codului Familiei, ceea ce inseamna ca puteti lua copilul fara acordul expres al tatalui pe baza hotararii judecatoresti. Custodia comuna a aparut abia in 2011, octombrie
1.In privinta iesirii din tara impreuna cu minora, nu aveti nevoie de acordul tatalui (art 30 al.1 lit c) din legea 248/2005)
Aveti nevoie la iesirea din tara de hotararea de divort legalizata cu mentiunea " definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minora.
2.In privinta stabilirii in afara granitelor tarii impreuna cu minora, in functie de tara in care veti alege sa va stabiliti, va fi necesar acordul tatalui sau nu.., in tarile din UE in principiu nefiind solicitat acordul acestuia.
3.De asemenea, daca exista si un program de vizita al minorei stabilit pe cale judecatoreasca, aveti obligatia sa-l instiintati in scris cu privire la acest fapt si implicit sa indicati acestuia adresa de contact a minorului, pentru ca tatal sa poate sa-si exercite dreptul stabilit conform hotararii judecatoresti.





Va multumesc mult pentru promptitudinea raspunsurilor.
1.hotararea este definitiva si irevocabila;pentru pasaport am nevoie de acceptul tatalui?
2.tara unde ne vom stabili este Germania
3.nu exista nici un program de vizita al minorei;in acest moment locuim la acelasi domiciliu, deci tatal va avea cunostinta de plecarea ei;
Nu, nu aveti nevoie nici pentru pasaport de acordul tatalui minorei.
Veti putea efectua demersurile necesare obtinerii pasaportului minorei folosind doar hotararea de divort legalizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

dupa divort pot sa plec din tara cu copilul minor fara acordul celuilalt parinte? mariuca11 mariuca11 Sunt divortata si am in custodie un copil minor de 6 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.In hotarare nu scrie programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca danyela2003 danyela2003 Autoritatea părintească în privinţa minorei , se va exercita de către reclamanta pârâtă. Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta ... (vezi toată discuția)
Custodie copil NAARGHYTA NAARGHYTA Buna ziua! Eu am divortat in anul 2004 de sotul meu, dar am obtinut custodia definitiva a fetitei mele in varsta de 13 ani, Hotararea de divort fiind ... (vezi toată discuția)