avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... AUTORITATE PARINTEASCA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

AUTORITATE PARINTEASCA

Autoritatea părintească în privinţa minorei , se va exercita de către reclamanta pârâtă. Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta pârâtă.Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta pârâtă.
Va rog,sa-mi spuneti si mie ce inseamna asta.
Pot iesi cu copilul din tara,ii pot face pasaport?
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 22:40, 10 Octombrie 2012
daca sunteti reclamanta-parata da. doar daca hotararea este definitiva si irevocabila , adica a trecut de apel si recurs.
Definitivă şi irevocabilă în ceea ce priveşte divorţul. Cu apel în 15 zile de la comunicare în privinţa cererilor accesori.Inca nu e irecovabila ca de abia s-a pronuntat....dar vroiam sa stiu ce inseamna....
Am uitat sa intreb,15 zile de cand primim sau de cand s-a pronuntat?
Puteti iesi din tara cu minorul numai cu acordul paratului numai daca nu este decazut din drepturile parintesti.
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
tarkan, utilizator
Hotararea dvs. este definitva si irevocabila in ceea ce priveste divortul de la data pronuntarii( presupun ca ati solicitat desfacerea casatoriei prin acordul partilor) si cu apel in 30 de zile de la comunicare in privinta celorlalte cereri accesorii divortului ( deci 30 si nu 15 zile)

Puteti iesi din tara impreuna cu minorului fara a mai avea nevoie de acordul tatalui, avand in vedere ca minorului i-a fost stabilit domiciliul la dvs. si exercitarea autoritatii parintesti va apartine numai dvs.
La iesirea din tara veti avea nevoie de sentinta de divort legalizata cu mentiunea " definitiva si irevocabila " si pasaport pentru minor.
Art. 30. - Legea 248/2005
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
....................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Iesirea din tara cu un copil minor fara acordul unuia din parinti Cata-LinaC Cata-LinaC Buna ziua! As dori sa stiu daca este posibil sa ies din tara cu fetita mea de 5 ani,fara acordul fostului sot.Mentionez ca suntem divortati la notar,fetita ... (vezi toată discuția)
Iesirea din tara cu minorul CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Pe scurt, intrebarea vizieaza daca parintele la care nu s-a stabilit domiciliul minorului se poate deplasa in strainatate cu minorul in baza hotararii ... (vezi toată discuția)
Pasaport si acord de plecare in strainatate kzsi77 kzsi77 Am divortat de sotul meu. Avem un copil minor impreuna. Tatal sau nu vrea sa semneze sa ii pot face pasaport. Am inteles ca asta se poate inlocui cu o hotarare ... (vezi toată discuția)