avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Modalitate stabilire pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Modalitate stabilire pensie de intretinere

Buna ziua
intrebarea mea este urmatoarea :
- la stabilirea pensiei de intretinere se tine cont si de veniturile cu caracter nepermanent (ore suplimentare, bonusuri de performanta) ? Adeverinta solicitata de instanta prevede doar venit brut si net pe ultimele 6 luni si media netului. Daca am si astfel de venituri cu caracter nepermanent cum poate calcula corect(conform legii) valoarea pensiei de intretinere (cu care sunt in totalitate de acord) ?
Daca se da o decizie judecatoreasca in procente din net serviciul financiar stie sa nu vireze procent din veniturile cu caracter nepermanent daca pe sentinta nu este specificat acest lucru ?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
cipibaba, utilizator
La stabilirea pensiei de intretinere vor fi avute in vedere numai veniturile cu caracter permanent.

Instanta va dispune fie o suma fixa, fie una procentuala din venitul net si doar din venit. Prin urmare nu va exista confuzie la locul de munca.
Asta inseamna ca pe adeverinta de venit trebuie specificat defalcat valoarea neta a veniturilor ocazionale ?
ar fi absurd sa se aiba in vedere veniturile ocazionale la stabilirea pensiei, acestea sunt ocazionale totusi nu se realizeaza permanent, de aceea ar determina o sarcina excesiva pentru dv in perioadele in care nu ati incasa si astfel de venituri.

in adeverinta sa se mentioneze venitul net si atat, eventual va intelegei cu mama copilului sa ii suplimentati pensisa minorului atunci cand obtineti venituri ocazionale.
Ok, dar in baza a ce lege pot cere angajatorului sa treaca pe adeverinta venitul net fara veniturile ocazionale ???
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

Art. 529 Cod civil
Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

Serviciul pesonal ar trebui sa cunoasca aceste prevederi legale.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie întreținere ovidiudtru ovidiudtru Fosta soție a cerut majorarea pensiei de intretinere a doi copii, unul de 10 ani și cel de-al doilea în vârstă de 18 ani, încă elev la liceu,solicitând ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere. ovidiudtru ovidiudtru Potrivit Codului civil, \"pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)