avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie întreținere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie întreținere

Fosta soție a cerut majorarea pensiei de intretinere a doi copii, unul de 10 ani și cel de-al doilea în vârstă de 18 ani, încă elev la liceu,solicitând câte 25% pentru fiecare din veniturile mele nete. Încasez pensie și salariu și aș vrea să știu ce înseamnă 25% din venitul net?! 25% din sumele fixe sau și din sumele cu caracter nepermanent, prime, tichete, beneficii, bonusuri...
Cel mai recent răspuns: Sobolan de tomberoane , utilizator 18:24, 17 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Deci pensia de intretinere este de 25% pentru un copil si 33% pentru doi copii si 50% pentru 3 copii sau mai multi.Deci ea poate sa ceara orice, poate sa ceara si 200% din salariul dvs nu va obtine mai mult de 33% din venitul net.

2.Dvs ar trebui sa cereti in primul rand ca pensia sa se dea asa cum spune legea, in natura, nu in bani, caci sunteti parinte nu card. .art 530 alin 1 si 2spune clar ,natura,adica in haine,mancare imbracaminte, rechizite, meditatii,cursuri, ce au nevoie copiii.

3.Da pensia si salariul sunt venituri permanente.Dvs mergeti la instanta cu talonul de pensie si adevarinta de salariat cu salariul brut si net de baza.Bonusurile, bonurile de masa si alte facilitati nu sunt permanente si nu se pun la pensie
Si cereti ca , contravaloarea a 33% din salariul net (banii in mana) + 33% din pensie sa o platiti in natura..

Art. 530

Modalităţile de executare

(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară Valentina100483 Valentina100483 Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)