avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune Pauliana-Revocatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune Pauliana-Revocatorie

Am o actiune in instanta si in petitul cererii de chemare in judecata s-a solicitat
- revocarea declaratiei de renuntare la succesiune, respectiv a certif. de mostenitor act notarial facut in 2009 (fata de data deces produs in 2001) , renuntare facuta in paguba reclamantului creditor...
- autorizarea reclamantului de a accepta succesiunea in locul debitorului...
Recent am aflat ca nu s-a facut renuntare la succesiune ci este vorba de neacceptarea succesiunii (in 2009)... in aceasta situatie este posibil ,
- sa fie respisa actiunea ca s-a folosit termenul de renuntare in loc de neacceptare ?
- cunoasteti spete similare?
- sau exista speta cu expresia , revocarea declaratiei de neacceptare a succesiunii
Se poate face inainte de judecata pe fond o precizare de actiune sau o cerere expresa sau ce alt document...in sensul spre clarificarea fornularii neacceptarii fata de renuntare?
Exista temen de prescriere pentru declaratie de neacceptare din 2009 ( fata de data deces 2001) ?
V rog sa imi spuneti cum ma pot apara si formula... in aceasta situatie
Multumesc pentru timpul si atentia acordata
Cel mai recent răspuns: parvu emilia , utilizator 20:37, 22 Martie 2013
N u ati precizat daca sunteti reclamant sau parat in cauza.
Nu exista termenul declaratie de neacceptare in termen a succesiunii. Mostenitorul care nu a acceptat in termen succesiunea este inlaturat de ceillati comostenitori de la succesiune iar partea lui revine celorllati .
Creditorul nu poate solicita anularea certificatului de mostenitor decat daca ar fi solicitat deschiderea succesiunii in termenul legal. Dupa 8 ani de la decesul autorului nu se mai poate spune ca mostenitorul a renuntat la succesiune in frauda creditorului.Actiunea poate fi precizata pana la primul termen .Daca s-a facuit declaratie de renuntare la succesiune aceasta poate fi atacata de creditor.
In act. Pauliana sunt reclamant (si am si o actiune Pretentii introdusa anterior, celei revocatorii care a fost admisa.) Partea parata ( respectiv sotia defunctului din 2001) in timpul procesului fiind convinsa ca va cadea in pretentii a facut cu propriul fiu succesiunea in discutie ( la 8 ani de la deces) respectiv Certif. Mostenitor si contract de intretinere cu uzu fruct viager - si-a instrainat nuda proprietate pentru a isi induce starea de insolvabilitate.

in act. Pauliana in al Il-ea petit am solicitat si revocarea actului de intretinere..
Deci ca si creditor-reclamant, (neavand nicio legatura cu mostenirea dupa defunctul din 2001) la paragraful al III-lea al Dvs.(poate inteleg gresit) nu aveam cum sa solicit deschiderea succesiunii in termenul legal (6 luni)
Mostenitorul,,sotia defunctului/2001 a renuntat la mostenire in 2009, (in timpul procesului in care eram tot reclmant) in favoarea fiului cu care a incheiat actele de mai sus

Va rog sa imi dati o idee cum sa imi precizez actiunea pana la primul/urmatorul termen care
este 25 03 2013
Va multumesc tuturor pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in proces partaj catinf catinf Buna ziua. Defunctul are trei mostenitori (sot si doi fii), nu are masa succesorala (toate bunurile au fost instrainate anterior decesului), dar are o creanta ... (vezi toată discuția)
Depasire termen dezbatere succesiune ... silsanpat silsanpat buna ziua.. as avea urmatoarele doua cazurri de lamurit cat de cat : 1. ) eu sunt Florea S. , casatorit din februarie 1991 cu Florea Doina (acelasi ... (vezi toată discuția)
Strain de succesiune prin neacceptare Andreea_81 Andreea_81 Daca exista un certificat de mostenitor in care unul dintre mostenitori este strain de succesiune prin neacceptare, ce se intamopla daca se descopera ulterior ... (vezi toată discuția)